Tusentals jobb på batterifabrik i norr

Publicerad: 8 augusti 2019

Nu åker spaden i jorden för ett jätteprojekt med en fabrik som ska tillverka batterier till bland annat elbilar utanför Skellefteå i Västerbotten. Till det behövs förstås arbetskraft. Företaget Northvolt räknar med att anställa drygt 2 500 personer fram till 2023.

Northvolt heter ett företag som startar en enorma batterifabrik i Västerbotten

Det är nya tider och de som satsar på jättefabriken talar om elektrifieringen som en absolut nödvändighet för att komma bort från fossilberoendet. Med det växer en helt ny bransch fram.

För energiomställningen är den här utvecklingen en nödvändighet. För att kunna ställa om måste man kunna lagra energi och batterier har då en nyckelroll. Vi bygger nu en ny basindustri i Sverige, det här är en jättespännande resa för alla som vill vara med, säger Katarina Borstedt, Growth Manager på företaget.

Katarina Borstedt, Northvolt

Nu börjar en massiv rekryteringsprocess med bland annat en informationsturné på olika arbetsförmedlingskontor runtom i landet under augusti (se listan nedan). I huvudsak handlar det om kvalificerade industrijobb.

De flesta vi söker kommer att arbeta på produktionsgolvet i roller som operatörer och materialhanterare, men vi behöver också underhållspersonal, processingenjörer och administrativ personal för att nämna några, säger Katarina Borstedt. Alla roller kommer att publiceras på vår hemsida i takt med att behovet uppstår.

Men behövs det också andra enklare jobb som inte kräver lika mycket utbildning?

Det kommer finnas enklare roller såväl inom produktionen som i kringfunktioner. Allt från att hantera materialpåfyllnad på produktionsgolvet till att arbeta i personalmatsalen och som lokalvårdare, säger Katarina Borstedt.

Arbetsförmedlingen deltar i ett tidigt skede och kommer att vara ett stöd i rekryteringsprocessen.

Mona Burlin, Arbetsförmedlingen

Just nu samarbetar vi om en enkät som går ut till arbetssökande där vi tar reda på vilken kompetens som finns och om det finns en vilja att flytta. Om man är med kan man också anmäla sitt intresse för att jobba på fabriken, säger Mona Burlin, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Skellefteå och Norsjö.

Vad kan man få hjälp med som arbetssökande?

Vi kan kolla dina kompetenser och erfarenheter för att se om du matchar arbetsgivarens önskemål, vi kan tipsa om Yrkeshögskoleutbildningar, Vux och arbetsmarknadsutbildningar som ger rätt kompetens för uppgifterna som behövs på fabriken. Man kan också besöka någon av de informationsträffar över hela landet som vi nu arrangerar tillsammans med Northvolt.

Det finns såklart arbetskraft i Västerbotten men den kommer inte att räcka. Men företaget har tagit sig an en stor utmaning, menar Katarina Borstedt på Northvolt.

Vi kommer att behöva locka individer till Skellefteå. Med den här storleken på etablering blir påverkan på samhället i stort. Det blir ett samhällsbyggnadsprojekt. Frågor gällande till exempel boende och integration blir centrala och något som vi samverkar med kommunen kring.

Här kan du få information om fabriksjobben

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter