Så kickar du igång höstens jobbsök

Publicerad: 8 augusti 2019

Nu är tiden på året är då det finns flest jobböppningar! Många arbetsgivare har luckor att fylla till hösten. Här ger experterna tipsen som hjälper dig komma igång med jobbsökandet!

Glad man vilar i höstlöven.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert, Arbetsförmedlingen

Ellinor Wassberg är jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen

”Skapa ett jobbsökarschema”

Om du är på jakt efter ett nytt jobb är det perfekt att söka nu! Många arbetsgivare kommer nämligen tillbaka från semestern och börjar planera personalstyrkan för hösten så en hel del annonser kommer att komma ut. Dessutom är det ett jättebra tillfälle att skicka iväg spontanansökningar till arbetsgivare som inte har någon annons ute. Om du berättar för arbetsgivaren vad du kan bidra med, hur du vill utveckla något hos dem eller kan fylla en lucka som du har sett hos dem är chansen god att de blir intresserade.

Börja med att strukturera upp ditt sätt att söka jobb på: sätt specifika mål och skapa ett jobbsökarschema. Konkretisera mer än ”hitta ett jobb”: vilken typ av jobb, vilka arbetsuppgifter, lön, förmåner, jobbar du i grupp eller ensam, vill du jobba skift eller andra arbetstider, utvecklingsmöjligheter och utmaningar? Ett specifikt mål är lättare att rikta in sig på och kämpa mot om du stöter på motgångar.

Är ditt drömjobb ett framtidyrke? Kolla prognosen för ditt drömyrke?

Camilla Hermelin, vd, Karriärkonsulten

Camilla Hermelin är vd på Karriärkonsulten

”Gå utanför din komfortzon”

– Ring och fråga en vän som jobbar med något som intresserar dig, ta en promenad med någon som inspirerar dig, gå på ett seminarium med ett ämne som intresserar dig, umgås med människor som utmanar dig och ställer rätt frågor.

– Gå utanför din komfortzon, åk själv till en park, gå runt på stan för att hitta inspiration, läs tidningar för att hitta ledtrådar. Reflektera om varför du just läste om detta eller varför drogs mina ögon till den här annonsen? Du kommer kunna hitta ledtrådar och inspiration till ditt jobbsökande om du går utanför din komfortzon. Sen när du samlat på dig massa inspiration – rita eller skriv ner alla idéer och börja skala ner till de som är relevanta och där du har något att erbjuda en arbetsgivare.

Så karriärvägleder du dig på egen hand

Lena Friberg, rådgivare Trygghetsstiftelsen

Lena Friberg är rådgivare på Trygghetsstiftelsen

”Fyll på ditt energiförråd”

– Fastställ tydliga delmål, gärna varje vecka, för vad du behöver göra för att hitta ett jobb. Det kan till exempel vara hur många jobb du planerar att söka, hur många i ditt nätverk och intressanta arbetsgivare som du ska kontakta. Att ha tydliga mål bidrar definitivt till att du uppnår det du har föresatt dig och med all säkerhet känner dig mer nöjd med dig själv. Något som säkert också motiverar dig att fortsätta ditt uppdrag för att hitta ett arbete.

– Se till att fylla på ditt energiförråd, ett förslag kan vara att lista vad som ger dig energi, till exempel träna, läsa böcker, lyssna på musik, sjunga i kör, gå långpromenad i skogen. Fundera också igenom vilka personer i din närhet som påverkar dig positivt och se till att planera in tid för att umgås med dem. Att byta miljö, att komma utanför hemmet och möta andra människor påverkar de flesta personer positivt. När du är aktiv är du en dag närmare ditt nya jobb, lycka till!

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter