Nyckelorden som ger dig jobbet

Publicerad: 13 juni 2019

För att marknadsföra dig själv på bästa sätt ska du tänka efter en extra gång vad du faktiskt kan innan du söker jobb via annonser sociala medier eller cv-banker.

Personerna gör en lista med nyckelord.

Varför viktigt med nyckelord?

Nyckelorden används som sökkriterier av rekryterare på samma sätt som när du söker efter något på nätet. Ju mer specifika nyckelord du använder desto bättre kommer jobben att matcha det som du söker efter. Till exempel kan nyckelordet butikssäljare istället för säljare göra att du blir upptäckt av en rekryterare som vill ha dig i sin butik istället för en som vill ha med dig i sitt telefonförsäljnings-team.

Inventera dina kunskaper

Innan du skriver in dig. Passa på att tänka några extra varv på vad du faktiskt kan. Tänk brett och skriv ner allt från förtroendeuppdrag i en förening, utbildningar och tidigare jobb till specialintressen. Genom att göra en nyckelordslista får du en bra överblick över dina kunskaper. Ta gärna hjälp av dina kompisar för att lista dina kunskaper.

Vad vill du jobba med?

Tänk efter vad du helst skulle vilja jobba med. Ta Arbetsförmedlingens intresseguide till hjälp. Undersök sedan vad som krävs för att jobba på just din drömarbetsplats. Förhoppningsvis sitter du redan på åtminstone några av de kunskaper som efterfrågas. Ta fram din lista och ringa in de nyckelord som matchar arbetsgivarens kravspecifikation.

Välj rätt ord

När arbetsgivarna söker efter nya medarbetare är det nyckelorden, eller kompetensorden, som gör att de ­hittar just dig. Vill du jobba på det nya it-företaget ska du såklart välja programspråket C++ som ett nyckelord. Vill du i stället få in en fot på Coops lager så är truckkörkortet ett givet val. Titta efter ord i annonser som är specifika och grundläggande för jobbet du söker. Kolla upp trenderna inom din bransch och besök olika yrkesorganisationer på nätet för att hitta ord som ligger i tiden.

Skippa det uppenbara

Idag kan de flesta Word och Excel. Att lista dessa kunskaper som nyckelord kan därför vara bortkastat. Om du har kunskaper i Photoshop är det ett bättre val av nyckelord, då det står ut från mängden. Tänk likadant med språkkunskaper. De flesta behärskar engelska men om du är riktigt duktig på tyska eller ryska så skiljer du dig från normen.

Överdriv inte

Var inte rädd för att lista kunskap som du skaffat dig på egen hand. Ditt dataintresse kan till exempel ha gett dig utmärkta kunskaper i C++ och som van bloggare har du på egen hand blivit en fena på Wordpress. Två bra nyckelord – trots att du saknar formella intyg. Men du måste kunna stå för nyckelorden om du blir kallad till intervju. Räkna med att bli synad i sömmarna.

Ta med något oväntat

Ditt förtroendeuppdrag som kassör i fotbollsklubben kan göra dig till en toppkandidat. Det visar på både engagemang och kunskaper i bokföring. Ibland kan till och med ett brinnande golfintresse göra att en arbetsgivare med samma hobby fastnar för just dig om du har valt det som ett av dina nyckelord.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter