120 000 nya jobb fram till 2021

Publicerad: 12 juni 2019

2019 + 2020 = 120 000 nya jobb. Så ser det ut när Arbetsförmedlingen tar tempen på läget på arbetsmarknaden för de närmaste två åren. Många nya arbetstillfällen är lika med goda jobbchanser för dig som söker nu, men jobben väntas bli färre längre fram. Satsa på utbildning är det bästa sättet att rusta sig.

En transportarbetare, en lärare och en sjuksköterska.

Det händer fortfarande mycket på den svenska arbetsmarknaden, visar Arbetsförmedlingens nya prognos. Under hela det här året beräknas antalet som jobbar i åldrarna 16-64 år öka med 67 000 personer. Och nästa år väntas antalet sysselsatta stiga med 53 000 personer. 


– Det är många branscher som söker bemanning men allra flest behövs inom den offentliga och privata tjänstesektorn, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Dämpad tillväxt

Med andra ord ser det bra ut om du söker jobb nu, inte minst inom skola, vård och omsorg. Men läget kan också försämras längre fram.
– Vi märker en dämpad tillväxt i den globala ekonomin som påverkar Sverige, säger Annelie Almérus.

Så även om många nya jobb tillkommer väntas de som saknar jobb öka något under de närmaste åren till att uppgå till cirka 359 000 nästa år.

Se här hur vilka stöd som finns om du saknar jobb

I många mindre kommuner är rekryteringsproblemen stora.

Vad är det viktigaste att tänka på?

– Det är att bredda sitt sökande, titta även på andra orter, andra yrken och att vidareutbilda sig, säger Annelie Almérus.

Måste man flytta till större städer för att få jobb?

– Nej, inte alls i många mindre kommuner är rekryteringsproblemen stora.

Läs mer om vilka utbildningsvägar som finns att välja mellan

Eftersom många arbetsgivare efterfrågar en fullständig gymnasieutbildning är det en viktig grund att ha om man vill öka sina jobbchanser – och minska risken för att bli arbetslös länge. Ett annat tips som blir allt viktigare är att bygga på sin kompetens med kunnande inom data och IT, eftersom det blir allt vanligare och därför efterfrågas av allt fler arbetsgivare.

– Automatisering och Artificiell intelligens påverkar innehållet inom yrken i alla olika branscher.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter