Håll koll på klädkoden när du söker jobb

Publicerad: 5 juni 2019

Klädstilen avslöjar vem du är. Därför kan det vara värt att tänka en extra gång vad du ska ha på dig innan du går till jobbintervjun. Här kommer åtta tips som guidar dig rätt.

Kläder på skyltdockor.

Spana in arbetsplatsen

Hur klär sig de anställda? Surfa in på företagets hemsida och kolla vilken klädstil som gäller. Har du gott om tid kan du också åka förbi arbetsplatsen och reka på plats på morgonen eller runt lunch. Då får du en uppfattning om hur de anställda klär sig.

Reka i garderoben

När du vet hur de som förhoppningsvis blir dina framtida kollegor klär sig vet du var du ska lägga ribban. Ta en titt i din garderob och undersök om du har de kläder som behövs för just den här intervjun. Annars ge dig ut i butikerna och fynda rätt plagg.

Gärna uppklätt

Är det skjorta eller kavaj som gäller på arbetsplatsen, se då till att klä dig på samma sätt under intervjun. Ett bra tips kan också vara att lägga ribban lite högre. Rekryterare brukar hellre se att de jobbsökande är uppklädda än nerklädda.

Klä dig bekvämt

Det viktigaste av allt är att du känner dig bekväm inför intervjun. Det är svårt att ge ett bra intryck om du känner dig helt fel i dräkt eller kostym, skjorta och slips. En bra grundregel är därför att välja kläder som du tycker om och som du själv vet sitter bra.

Välj rätt accessoarer

Tänk igenom vad du tar på dig i accessoarväg innan intervjun. Ett par diskreta örhängen är kanske att föredra framför stora och färgglada örhängen som bara distraherar. Samtidigt kanske den färgglada plastklockan passar bättre än det svindyra dykaruret. Stäm återigen av vad normen är på arbetsplatsen och välj accessoarer därefter.

Lagom är bäst

När det kommer till kritan är det viktigast att du är hel och ren när du kommer till intervjun. Undvik därför de slitna jeansen med trendriktiga hål i, även om det är det senaste i modeväg just nu. Ta dig tid att stryka kläderna som du ska ha på dig och se till att dina skor är rena.

Skippa kepsen

Det kan verka mossigt och gammaldags. Men kom ihåg att ta av dig din keps eller mössa innan du slår dig ner i intervju-stolen. Men om rekryteraren själv har en mössa är det fritt fram.

Gör en sista koll

Se till att du är på plats några minuter innan intervjun börjar. Smit in på toaletten och gör en sista snabbkoll i spegeln. När du rättat till de sista detaljerna kan du fokusera på rekryterarens frågor.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter