Sök rätt jobb på rätt sätt

Publicerad: 9 maj 2019

”Tack, men platsen har tillsatts av en annan sökande.” Har det beskedet blivit mer standard än undantag? Då kanske det är dags att fundera över om du söker jobb på rätt sätt – eller rätt sorts jobb. Här kommer tipsen.

En kvinna läser ett brev

Du är inte ensam

Undersökningar har visat att många arbetssökande tycker att arbetsgivare ställer orealistiska krav i sina rekryteringsannonser. En stor andel väljer därför att skicka in sina ansökningar trots att de inte uppfyller kraven. Så därför sorteras ofta väldigt många bort i första vändan. Men även om denna metod kan ge napp till slut, så kan det vara klokt att ta ett par steg tillbaka och fundera över om du verkligen söker rätt slags jobb.

Djupdyk i dig själv

Vilka är dina mål? Vad vill du helst ha för arbetsuppgifter? Ta hjälp av Arbetsförmedlingens intresseguide om du är osäker. Vad har du för kompetenser, erfarenheter, intressen, värderingar? Att göra en profilering av sig själv tar tid, men det är det värt. Du får en värdefull information som gör det lättare att göra dina yrkesval och marknadsföra dig på ett bättre sätt.

Kartlägg ”dina” branscher

Gör en noggrann research över den eller de branscher du vill jobba i. Vilka yrken och arbetsuppgifter finns det? Arbetsförmedlingens tjänst Yrkeskompassen visar framtidsutsikterna för olika yrken. Vilka arbetsgivare tycks passa dina intressen och värderingar? Vilka kompetenskrav är det som ställs? Vad för speciella egenskaper har du som du kan erbjuda en arbetsgivare? Gå på mässor, och rekryteringsdagar, anmäl dig till branschorganisationers olika nyhetsbrev.

Statusuppdatera dig själv

Hur är din status just nu? Behöver du fräscha upp dina kunskaper eller bredda dig inom fler områden? Behöver du gå någon utbildning? Kan du bygga på din kompetens så att du skapar en ”unik” mix av kunskaper. Hur är det med dina nätverk, behöver du jobba med dina nätverk? Var fullständigt sanningsenlig när du utvärderar dig själv, det hjälper dig att vidta de åtgärder som kan leda dig till det jobb du vill ha.

Prata med folk

Ett ofta underskattat verktyg i jobbsökandet är munnen och öronen. Prata med så många som möjligt som jobbar inom de områden du söker dig till, knyt kontakter, samla på dig så många” inside-tips ” du kan. Att du visar intresse för någons jobb upplevs oftast som positivt och du kommer säkert att bemötas på ett öppet och intresserat sätt.

Ge inte upp

Ju mer tid du ägnar åt att söka rätt jobb desto större är chansen att du till slut når dina mål. Och når du inte ditt mål direkt kan du i stället välja att ta ett steg i taget - och sikta mot ett långsiktigt mål. En variation av jobb och erfarenheter under resans gång ökar värdet på ditt cv. Till slut kommer du att nå fram.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter