"Se möjligheter - inte hinder"

Publicerad: 9 maj 2019

Känner du igen Per Kasperi från tv-serien "Vinnarskallar" eller Arbetsförmedlingens kampanj "Gör plats!"? Trots att han många gånger fått höra att han aldrig kommer att kunna gå handlar det här om en 25-åring som ständigt är med i Paralympics och arbetar som elevassistent.

Per Kasperi är ishockeyspelare

 Det ryggmärgsbråck som Per Kasperi haft sedan födseln leder ofta till en fysisk funktionsnedsättning. Det innebär att ryggraden inte växer ihop på ett ställe.

– En bubbla bildas utanpå ryggen som tas bort, ju högre upp på ryggen desto mer omfattande blir skadan, beskriver Per.

Aldrig kunna gå

Som barn tvingades han till en rad operationer och fick ibland höra att han aldrig skulle kunna gå. Men idag går han och ser på saken från ett annat håll än många andra.

– Det här påverkar inte min vardag, jag har alltid haft det så här och har ingenting annat att jämföra med. Jag går lite annorlunda, och kan få en del blickar, det händer att jag går fram och frågar om det är något de undrar, jag försöker utbilda folk lite grann.

Varför är du med i Gör plats?

– För mig är det viktigt att jag kan stå bakom det jag är med i och det här känns helt rätt. Det är en bra möjlighet att tala om att det finns så många som inte får jobb på grund av sin funktionsnedsättning och istället peka på något annat. Det är 2019 och alla människor ska få jobb tack vare sina talanger och kunskaper, man ska se möjligheter, inte hinder.

Man känner sig bra och mår bra i huvudet när man håller igång.

Per Kasperi är en av Sveriges främsta paraishockeyspelare, spelas på en sorts kälke, och är trefaldig deltagare i Paralympics.

– Idrotten är en stor del av mitt liv, den har betytt otroligt mycket för mig, det känns viktigt för mig att vara i form, träna och ta hand om kroppen. Det är också som en slags terapi, man känner sig bra och mår bra i huvudet när man håller igång.

Hur kom du in på idrotten?

– Den har alltid funnits där, mina äldre bröder idrottar mycket och har alltid varit förebilder, mina föräldrar har alltid pushat, jag började spela hockey som 6-åring tack vare dem.

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar på en skola i Vallentuna som elevassistent. Vi håller på att förändra skolans inriktning och då kommer jag tillsammans med en kollega vara drivande i vår hälso- och idrottsprofil. Vi jobbar med att visa ungdomarna sunda värderingar och peka på att det är viktigt med rörelse och att ta hand om sig själv. Psykisk ohälsa bland unga är en stor fråga idag.

Vad betyder jobbet för dig?

– Det är ett meningsfullt och viktigt jobb. Det är otroligt kul att göra det jag brinner för, att hjälpa andra mot en utveckling som är bättre, att personen gör framsteg.

Ditt bästa jobbsökartips?

– Det är att alltid göra det du brinner för och inte se några begränsningar själv. Då smittar det av sig, så var det för mig.

Om Gör plats!

Med kampanjen Gör plats vill Arbetsförmedlingen få arbetsgivare att resonera annorlunda när de rekryterar, och visa att alla kan ha en självklar plats i arbetslivet.

Mer om Gör plats

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter