Tusentals installatörer behövs till klimatlyft

Publicerad: 25 april 2019

Regeringen satsar drygt två miljarder kronor på klimatet i sin vårbudget. För att förverkliga satsningarna krävs mycket omfattande nyrekryteringar av installatörer, vvs-montörer, elektriker och ingenjörer.

En installatör fäster solpaneler på ett hustak.

– Under de kommande åren kommer installationsbranschen att behöva rekrytera 28 000 personer. Det omedelbara rekryteringsbehovet är 17 500 personer, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Stora satsningar ska göras på bland annat elbilsladdning och solceller. Problemet är att det inte finns tillräckligt med personal som kan utföra jobbet. Denna obalans menar Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, måste få en lösning.

– Det krävs en kraftig ökning av medarbetare för att för att möta branschens utveckling, säger han.

Det krävs en kraftig ökning av medarbetare

Hur ska ni få fler att välja installationsyrken?

– Vi vill få fler att förstå vilket värde du är med och bidrar till. Många tar el, vatten och ventilation för givet. Som installatör hjälper du Sverige både att klara stormar och rädda klimatet.

Här kan du hitta information om olika installatörsyrken

Hur ska ni öka mångfalden?

– Tillsammans med facken jobbar vi för att skapa en välkomnande kultur. Vårt mål är en jämställd och modern installationsbransch som det ska vara lika naturligt för kvinnor som för män att söka sig till. Vi tycker också det är viktigt att skapa förståelse kring vad du som installatör är med och bidrar till. Du ger inte bara fastigheter liv och människorna som bor där bekvämligheter, du är en klimathjälte. Att vara installatör är ett intressant yrke med tekniskt innehåll och riktigt bra villkor.

Vilka yrken och arbetsuppgifter handlar det om?

– Allt från att installera säkra laddstolpar och solceller till att skapa smarta hem. Om de olika systemen som finns i en fastighet är ihopkopplade och pratar med varandra kan mycket energi sparas. Montör som entreprenör får vara med i den spännande utveckling som bidrar till att rädda klimatet.

Vilka vägar in i installatörsyrket finns det?

– Redan i gymnasiet kan du välja en yrkesinriktad utbildning. Vill du sen arbeta som projektledare, tekniker eller ingenjör i installationsbranschen fortsätter du att studera efter gymnasiet. För dig som har ett yrke och vill byta karriär rekommenderar vi yrkesvux eller att du söker anställning som företagslärling. I stort sett alla utbildningar innehåller flera veckors praktik. Om du visar framfötterna under praktiken och har en bra utbildning i ryggen så brukar det leda till jobb.

Räcker utbildningsplatserna till?

– Nej, även om bostadspriserna har stagnerat så är det fortfarande brist på bostäder, regeringens energimål ska uppnås och stora infrastrukturprojekt ska genomföras. Då räcker utbildningsplatserna tyvärr inte till. Vi behöver fler och bättre utbildningsplatser i allmänhet och i synnerhet inom yrkesvux.

Varför ska man välja installatörsyrket?

– VVS-montör och elektriker är spännande yrken med möjlighet till att både göra karriär och göra skillnad för klimatet.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter