Ny väg in i byggbranschen

Publicerad: 28 mars 2019

Är du ny i Sverige eller har varit arbetslös länge och vill jobba som till exempel snickare, målare eller elektriker? Då har du chansen nu tack vare ett nytt avtal mellan Arbetsförmedlingen och byggsektorns parter.

Två byggnadsarbetare bygger en stomme till ett trähus.

– Det råder stor brist på personal i byggsektorn så det handlar om ett mycket stort antal jobb i hela landet, berättar Aryan Khaffaf, verksamhetsutvecklare på Galaxen Bygg.

Galaxen Bygg har i mer än 30 år arbetat med att rehabilitera personer i byggbranschen som har drabbats av någon form av funktionsnedsättning. Nu har uppdraget breddats till att även erbjuda nyanlända och långtidsarbetslösa en väg in i byggbranschen.

Aryan khaffaf är talesperson för Galaxen bygg

– Det är branschens parter, arbetsgivare från byggsektorn, de fackliga organisationerna, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som står bakom det här. Anledningen är att det råder kompetensbrist i hela byggsektorn och att det finns ett stort antal nyanlända och långtidsarbetslösa som behöver arbete. Många av dem har dessutom en bakgrund i branschen, säger Aryan Khaffaf.

Etablering påskyndas

Parterna bidrar med 4 miljoner kronor per år för uppdraget. Arbetsförmedlingen har bidragit med främjandemedel på 2,7 miljoner kronor 2018 och 3, 7 miljoner kronor i år i syfte att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

– Vi har hittills anställt personer i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Östersund och Luleå som ska jobba med detta. Men ambitionen är att vi ska finnas representerade i hela landet. Våra matchningskoordinatorer kommer att vara kontaktpersoner och ett stöd både för arbetssökande och arbetsgivare i processen mot en anställning, säger Aryan Khaffaf.

Ambitionen är att vi ska finnas i hela landet

Tillbaka till byggbranschen

Sedan tidigare finns en överenskommelse mellan Galaxen Bygg, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan om att få personer med någon form av funktionsnedsättning tillbaka till jobb inom byggbranschen.

– Vi kommer att jobba ungefär på samma sätt med den nya målgruppen. En mycket viktig del i arbetet är introduktionen på arbetsplatsen. Våra koordinatorer ska finnas med från allra första början och vara ett tryggt stöd. Det handlar ju inte bara om att få ut personer i jobb utan också om att få dem att komma till sin rätt, trivas och vara kvar, säger Aryan Khaffaf

Galaxen Bygg kartlägger personernas utbildnings- och erfarenhetsbakgrund och matchar dem mot företagen i deras nätverk som i dag består av cirka 2 500 företag. Behövs det erbjuds kompletterande kurser eller lärlingsutbildning som leder till yrkesbevis.

Viktigt med rätt villkor

Det övergripande syftet med Galaxen Byggs arbete är att få in fler arbetssökande i branschen, men också att få in dem på rätt sätt.

– Alla företag som vi jobbar med har kollektivavtal. På det sättet säkerställer vi också att de här personerna kommer in i branschen på rätt sätt – med de villkor som gäller i byggbranschen, säger Aryan Khaffaf.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter