Goda möjligheter till service trots stora förändringar

Publicerad: 15 mars 2019

Många anställda på Arbetsförmedlingen har slutat eller blivit uppsagda, och mer än hälften av våra kontor kommer att avvecklas. Det får konsekvenser, men dina möjligheter att få hjälp via telefon, chatt och video ökar. Dessutom pågår ett arbete med att ta fram mötesplatser där lokalkontor försvinner.

En golvskylt där det står v

Det händer mycket på Arbetsförmedlingen just nu. Den politiska uppgörelsen som brukar kallas januariavtalet innebär att myndigheten ska bli mindre och arbeta på nya sätt.

Det innebär bland annat att personalstyrkan ska bantas ned med drygt en tredjedel och att över hälften av kontoren ska försvinna under 2019 och 2020. Drygt 100 kontor kommer att finnas kvar runt om i landet.

Läs mer om Arbetsförmedlingens omställning här

Nio saker du kan göra utan att besöka Arbetsförmedlingen

Lättare på andra sätt

Parallellt med att kontoren blir färre förbättras utbudet av digitala tjänster, och det blir enklare för dig att kommunicera med myndigheten digitalt. Möjligheten att få hjälp via telefon, chatt och video kommer att öka rejält under 2019.

Sedan tidigare pågår ett intensivt arbete med att göra tjänster som till exempel inskrivning, aktivitetsrapportering och planering mer tillgängliga digitalt. Detta för att du ska kunna uträtta ärenden på egen hand hemma vid datorn eller i mobilen. Utvecklingen av de digitala tjänsterna påskyndas nu.

Möjlighet finns kvar

Färre kontor innebär minskade möjligheter att träffa en arbetsförmedlare. Arbetsförmedlingen tittar därför på hur det kan gå att skapa mötesplatser i kommuner där myndigheten inte längre kommer att ha egna lokaler.

Det kan innebära att det ändå blir möjligt att få träffa en arbetsförmedlare på hemorten, speciellt för dig som behöver extra stöd och som av olika anledningar har särskilt svårt att få jobb.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter