Här är framtidens hetaste yrken

Publicerad: 7 februari 2019

Arbetsmarknaden är i ständig förändring. Men siktar du in dig på yrken inom hälso- sjukvård, pedagogiskt eller socialt arbete gör du smarta val för framtiden, visar nya rapporten ”Här finns jobben” som också listar de 20 hetaste yrkena.

En sjuksköterska tittar i patientjournalen sin avdelning

– Vår rapport visar vilka yrken som har goda och mindre goda jobbmöjligheter om fem år och är ett bra stöd vid valet av utbildning, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Anneli Almérus

Behov i många branscher

Arbetsmarknaden har varit väldigt stark under det senaste året och kommer att fortsätta vara det även under 2019, visar Arbetsförmedlingens analyser. Och när man blickar fem år framåt är bedömningen att det kommer att saknas omkring 100 000 personer med rätt utbildning inom flera branscher
– Jobbmöjligheterna är goda inom de flesta yrkesområden och inom merparten av yrkena de närmaste åren, säger Annelie Almérus.

Det kommer att saknas omkring 100 000 personer med rätt utbildning.

Utbildning viktigt

Utöver de stora behoven inom vård, pedagogiskt och socialt arbete är flertalet yrken inom bygg och anläggning, data/it och tekniskt och naturvetenskapligt arbete heta under perioden. Jobbmöjligheterna är därmed goda för ett stort antal yrken som vanligtvis kräver en yrkesutbildning på gymnasienivå eller högskoleutbildning.

– Om du har en gymnasie- eller högskoleutbildning är möjligheten att du etablerar dig på arbetsmarknaden klart större, säger Annelie Almérus.

Arbetsgivare anpassar sig

Den höga efterfrågan på personal gör att arbetsgivarna behöver tänka i nya banor och rucka på rutinerna för att hitta personal, vilket skapar öppningar för fler att få jobb.

– Arbetsgivarna sänker sina krav på erfarenhet och utbildning vid rekrytering, och det gäller framförallt bland offentliga arbetsgivare. Det grundläggande för att kvalificera sig för de här jobben är att ha rätt utbildning, men även till exempel körkort är meriterande inom vissa yrken.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter