Så kom Rikard igång med sitt företag

Publicerad: 30 januari 2019

Rikard Bemlander sålde specialmaskiner på deltid som anställd. När det inte gick att gå upp i heltid vände han sig istället till Arbetsförmedlingen för att få hjälp med att starta eget. Nu är det full snurr på affärerna.

Rikard Bermlander sitter och testar en truck. Han säljer truckar genom sitt företag.

Det här handlar om stora och små elektriska industrifordon och vagnar till olika företag. Arbete som säljare av sådana till olika verksamheter har dominerat Rikard Bemlanders yrkeskarriär de senaste 20 åren.

Tipsen som hjälper dig starta företag

– Jag var ganska specialkunnig på det jag arbetade med men när jag ville göra det på heltid fanns det inget utrymme för det hos min dåvarande arbetsgivare, säger han.

Rekognoserade

Tankar på att starta något eget istället växte fram. Efter lite rekognosering och dialog med banken kunde han se att det fanns förutsättningar att ta steget. 

– Det var lite nervöst men jag hade ju en gedigen kompetens och hade klartecken om att en leverantör som jag jobbade mot sa att jag skulle kunna vara deras återförsäljare i Sverige.

Det var lite nervöst men jag hade ju en gedigen kompetens

Rikard Bemlander slutade på sitt tidagare jobb och skrev in sig på Arbetsförmedlingen.

– Vi kunde hjälpa honom med flera saker, lägga upp vilka olika steg han behövde ta, utforma affärsplanen och se till att han fick starta eget bidrag, berättar Buyamin Zulal, handläggare inriktad på start av näringsverksamhet på Arbetsförmedlingen i Malmö.

Snabbt och enkelt

Rikard Bemlander var igång sex veckor från det att han skrivit in sig och anmält intresse för att starta det egna företaget RB Industrifarkoster AB. 

– Jag måste säga att jag är imponerad över kunnandet och hur snabbt och enkelt det gick, säger han.

Starta eget bidraget var också till stor nytta.

– Det är ju alltid en tidsaspekt innan man kommer igång helt, och får igång affärerna och då är starta eget bidraget väldigt bra hjälp, säger han.

Starta eget med stöd

I det här fallet handlar det om en person med mycket erfarenhet och kontakter inom sitt område som fått igång en näringsverksamhet. Men Buyamin Zalal vill rekommendera även mindre erfarna arbetssökande som har en idé att göra ett försök att starta eget med stöd av Arbetsförmedlingen.

– Då tycker jag att man ska anmäla sig till en förberedande utbildning inför att starta eget hos oss. Då får man jobba mycket med sin affärsidé, renodla den och arbeta fram en realistisk budget för att se om planerna går att förverkliga, säger han.

Många resor

Nu knappt ett år efter det att Rikard blev egenföretagare går det riktigt bra.

– Jag trodde jag skulle arbeta mest lokalt. Det började i Malmö men nu börjar alltfler sjukhus och industrier över hela landet efterfråga produkterna, så det blir mycket resor, säger han.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter