SJ söker hundratals lokförare och tågvärdar

Publicerad: 7 december 2018

SJ är just nu i stort behov av tågvärdar och lokförare på ett stort antal orter i hela landet. 300 tågvärdar och 225 lokförare ska anställas de kommande tre åren.

Järnvägsjobb: en lokförare och en tågvärd.

Varför är rekryteringsbehoven så stora just nu?

– Det finns en tydlig trend att resandet med tåg ökar. Vi ökar våra avgångar samtidigt som vi har pensionsavgångar bland våra tågvärdar och lokförare. Vi behöver vara fler för att varje dag leverera resor och föra människor närmare varandra, säger Madeleine Raukas, chef för division Trafik och Service på SJ.

Här kan du söka jobb hos SJ

Vad innebär jobbet som tågvärd?

– Ett varierande arbete med möjlighet att se stora delar av Sverige, träffa nya människor varje dag och arbeta för ett av Sveriges mest välkända företag. Du ansvar för trafiksäkerhet, för punktlighet och service. Du möter många människor som är på väg någonstans och har möjlighet att ge dem en riktigt positiv reseupplevelse. Det innebär att leverera god service, men även att vara med i den digitala utvecklingen av de arbetsverktyg som används. Arbetstiderna är oregelbundna och kan vara under dygnets alla timmar. Ibland innebär arbetet övernattningar på olika orter.

Ibland innebär arbetet övernattningar på olika orter.

Internutbildar ni tågvärdarna?

– Efter nyanställning genomgår alla tågvärdar en utbildning på 6-8 veckor. Den består av teoretiska moment som till exempel utbildning i service, kundpsykologi och järnvägsgeografi samt praktisk träning ute på de olika fordonen. Utbildningarna genomförs på olika orter runt om i Sverige. Det innebär ibland att man får gå utbildningen på en annan ort.

Vilka förkunskaper krävs?

– Gymnasieutbildning eller motsvarande. I övrigt är det meriterande med serviceerfarenhet. Största vikt läggs vid personliga egenskaper och inställning. Vi arbetar också löpande med kompetensutveckling för de medarbetare som arbetar ombord på tågen då vi driver många utvecklingsprojekt och arbetar med fokus på digitalisering.

Vilka egenskaper är bra att ha för en tågvärd?

– Att tycka om att arbeta med människor och att ha många bollar i luften! Man behöver vara ansvarstagande, serviceinriktad, kommunikativ, ha intresse för digitala verktyg och vara en god problemlösare då ingen dag är den andra lik.

Hur blir man lokförare på SJ?

– Vi rekryterar färdiga förare och i huvudsak från YH-skolor. YH-utbildningen är 44 veckor. Vid anställning hos oss får man en kompletterande intern utbildning på cirka 3-6 månader beroende på vilka fordon man behöver lära sig. För att få anställning behöver man en godkänd examination från skolorna och därefter examineras man hos oss efter genomförd utbildning.

Hur tror du att tågresandet och jobben förändras framöver?

– Vi ser att efterfrågan på resor ökar. Järnvägen är det hållbara alternativet som möjliggör resande inom hela Sverige. Vi är i en framtidsbransch! Inom SJ kommer vi att fortsätta vår digitala resa för att kunna vara en modern arbetsgivare och ett företag som kan uppfylla och möta våra kunders önskemål. När det gäller medarbetarna ombord behöver de, förutom att brinna för service och säkerhet, idag och i framtiden vara mer och mer bevandrade i digital teknik.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter