Studera högst ett år och få jobb direkt

Publicerad: 26 september 2018

Du måste inte läsa i fyra år vid högskola för att få ett jobb. Det finns kortare vägar till en mängd yrken - som dessutom kan ge dig en anställning direkt.

Bilden visar olika yrken: barnskötare, snickare, lokförare, kock och bussförare

– Många yrken med kort utbildningsväg är bristyrken där det är lätt att få arbete just nu, säger Maria Lundquist, yrkesvägledare Arbetsförmedlingen.

Flera år vid skolbänken är inte alltid synonymt med ett kvalificerat yrke eller de bästa jobbchanserna. Kanske vill du byta yrkesbana eller skaffa dig en utbildning för att snabbt komma in på arbetsmarknaden. Då kan det vara bra att veta att det finns många vägar att gå. Vi ringde upp Maria Lundquist för att ställa några frågor om yrken med korta utbildningsvägar.

Vilka är fördelarna med att gå en kort utbildning?

– Att gå en kort yrkesinriktad utbildning är ofta en snabb väg till ett arbete. De korta utbildningar som finns som arbetsmarknadsutbildningar är alltid inom yrken där det finns behov av arbetskraft och likaså brukar detta ofta gälla de kortare yrkesinriktade utbildningar som finns på yrkesvux, yrkes-SFI och yrkeshögskolan. En kort utbildning som oftast leder till jobb alltså.

Arbetsmarknadsutbildningar är alltid inom yrken där det finns behov av arbetskraft

Vad ska man tänka på när man väljer en kort utbildning?

– Man ska tänka på vilket yrke utbildningen leder till och om det är det man vill jobba med. Det kan finnas kortare och längre utbildningar som leder till yrken där man jobbar på samma arbetsplats men med olika arbetsuppgifter tex som barnskötare eller förskolelärare, undersköterska eller sjuksköterska. Ibland kanske man kommer fram till att man hellre går den längre utbildningen.

Kan det vara olika bra lägen i livet att söka en kort utbildning?

– Ja, det är viktigt att ta hänsyn till din livssituation och vad som är möjligt utifrån den. CSN:s ersättningsregler har också begränsningar både vad gäller den sökandes ålder och hur länge man totalt kan få studiemedel. Detta kan begränsa hur länge man har möjlighet att studera.

Ska man följa hjärtat eller vara rationell?

– När du ska välja utbildning tror jag att det är mycket viktigt att ta hänsyn till dina egna intresseområden, erfarenheter, kompetenser, förmågor och personlighet. Det är viktigt om du vill att utbildningen ska leda till en långsiktig lösning. Man måste också fundera över vad som är viktigt i ett arbete: har jag till exempel möjlighet att pendla eller jobba oregelbundet. Dessa hänsyn kommer förmodligen lämna några olika utbildningar öppna som möjlighet. När du ska välja bland dessa är det klokt tanke att välja en utbildning till ett yrke det är stora chanser att få jobb när du är klar med dina studier. Yrkeskompassen visar hur framtidsutsikterna ser ut inom olika yrken.

De korta utbildningarna finns på Yrkeshögskola och Yrkesvux. Hur gör man?

– På yrkeshogskolan.se finns info om alla yrkeshögskoleutbildningar i Sverige och länkar till ansökan. När det gäller yrkesvuxutbildningar är det de olika kommunerna som sköter administration kring ansökan och antagning, oftast via ansökan på kommunens hemsida. Kommunerna har också allmänna studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa till med vägledning och studieplanering.

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter