Aktivitetsrapportera inte

Publicerad: 8 april 2020

Vi har tillfälligt tagit bort kravet på aktivitetsrapportering. Du kommer att få den ersättning som du har rätt till ändå. Ansök om ersättning som vanligt.

Rapportera juni månads aktiviteter

Nästa gång du ska lämna in en aktivitetsrapport är 1–14 juli 2020. Då är det juni månads aktiviteter du ska rapportera för.

Arbetsförmedlingen har normalt ett uppdrag att se till så att du som är arbetssökande rapporterar dina aktiviteter varje månad för att få din ersättning från a-kassan eller Försäkringskassan. Nu har Arbetsförmedlingens generaldirektör beslutat att tillfälligt ta bort det kravet.

Sök jobb som vanligt

Du ska förstås fortsätta att söka jobb och göra andra aktiviteter som för dig närmare ett jobb. Enda skillnaden är att du just nu inte behöver rapportera vad du har gjort för sökaktiviteter till oss.

Ansök om ersättning

Har du inte ansökt om ersättning hos a-kassan eller Försäkringskassan måste du göra det för att få den ersättning du har rätt till. Den här förändringen avser bara aktivitetsrapporteringen.

Undvik kontor – hitta svar på webben

Under aktivitetsrapporteringsperioden har våra kontor många besökare. I det extrema läge som råder med anledning av coronaviruset vill vi göra vad vi kan för att begränsa stora folksamlingar som kan bidra till spridning av viruset – därmed behöver vi under denna period minska antalet besökare på våra kontor.

Vi hoppas också att det ska underlätta för dig att i dessa tider slippa oroa dig för om din aktivitetsrapport kommit in i tid.

Vanliga frågor och svar

Stämmer det att jag inte måste aktivitetsrapportera?

Ja, vi har tillfälligt tagit bort kravet på aktivitetsrapportering. Du kommer att få den ersättning som du har rätt till ändå, men du måste fortfarande ansöka om den som vanligt.

Jag brukar lämna in min aktivitetsrapport på en blankett. Gäller pausen även mig?

Pausen i aktivitetsrapporteringen gäller alla, oavsett om du brukar rapportera digitalt, via blankett eller muntligt.

När ska jag lämna in en aktivitetsrapport nästa gång?

Nästa period för att lämna in aktivitetsrapport blir mellan 1 och 14 juli. Då är det bara juni månads aktiviteter du ska rapportera för.

Ska jag ändå föra dagbok över mitt jobbsökande under tiden aktivitetsrapporteringen är stängd?

Det kan vara en hjälp i ditt jobbsökande att du själv för dagbok över sökta jobb och andra aktiviteter. Du kommer inte behöva aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen i efterhand för den här perioden.

Jag har försörjningsstöd och kommunen brukar kräva att jag ska lämna in min aktivitetsrapport. Vad ska jag göra?

Vi har meddelat kommunerna att aktivitetsrapporteringen är tillfälligt stängd, och att arbetssökande just nu inte kan lämna in någon aktivitetsrapport till oss.

Kontakta din kommun om du har frågor om vad som gäller för dig.

Vad gäller för min ersättning från a-kassan eller Försäkringskassan?

Så länge du är arbetslös ska du fortsätta skicka in dina tidrapporter till a-kassan. Om du deltar i ett program skickar du som vanligt din ansökan om ersättning till Försäkringskassan.

Så berörs du som arbetssökande av coronaviruset

Samlade frågor och svar som är bra för dig att hålla koll på med anledning av coronaviruset covid-19.

Frågor och svar

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter