Så lyckas du med höstens rekrytering

Publicerad: 2023-08-15

Hösten är högsäsong för rekryteringar och konkurrensen om arbetskraften är stor. Här tipsar Arbetsförmedlingens rekryteringsexpert Ellinor Wassberg om hur du som arbetsgivare sticker ut från mängden och lyckas anställa er nästa medarbetare.

Annonsera

Synliggör dig med en kostnadsfri annons i Platsbanken, Sveriges största jobbsajt med omkring 6 miljoner besök per månad. När du publicerar din annons i Platsbanken kan den även hämtas av andra sajter som Linkedin. Glöm inte att använda er webbplats och sociala medier för att berätta att du söker personal.

Sök i kandidatbanken

Behöver du hitta ny personal snabbt? Då ska du söka i vår kandidatbank som är en av Sverigs största cv-databaser. Du får hjälp att göra ett första urval och kan sedan kontakta arbetssökanden direkt utan mellanhänder.

Kontakta tidigare medarbetare

Kanske kan någon som jobbat på företaget tidigare tänka sig att komma tillbaka. Det kan vara en fördel då personen redan är inskolad och kan utföra sina arbetsuppgifter redan från början. Detta är vanligt inom exempelvis säsongsbranschen.

Bredda er rekrytering

Är du intresserad av att anställa någon med stöd från Arbetsförmedlingen? Här kan du göra en digital intresseanmälan. Du får sedan kontakt med en handläggare och tillsammans kommer ni fram till hur du kan matcha behoven. Vilket stöd du kan få beror på vilket behov den arbetssökande har.

Anpassa kraven

Går det trögt att hitta personal kan du fundera på om du har ställt för höga krav eller kanske varit otydlig på något sätt i din annons. Se över om det går att dra ned något på kraven eller förtydliga din presentation av jobbet.

Stick ut från mängden

Lyft fram dina schyssta villkor, den bra arbetsmiljön, kollegorna, förmåner eller spännande arbetsuppgifter i annonsering och presentation av ditt företag. Det är ett bra sätt att få kandidaten att välja ditt företag framför andra vilket också ökar dina möjligheter att kunna välja de kandidater som intresserar dig mest.

Tänk nytt

Har du svårt att få tag på rätt kompetens? Inspireras av hur andra arbetsgivare har löst sina rekryteringsutmaningar. Inom vården har man till exempel anställt fler medicinska sekreterare. Det avlastar läkarna från administrativa uppgifter och ger dem mer tid till att ge vård. Går det att göra något liknande inom er bransch?

Vässa er rekrytering

Vill du få inspiration och nya idéer inför din rekrytering. Kolla då in Arbetsförmedlingens poddar och webbinarer för arbetsgivare. Där kan du få tips om allt från hur du skriver en bra jobbannons till hur du väljer rätt frågor till intervjun.

Testa rekryteringsguiden

Är du osäker på vilken rekryteringsmetod du ska välja? Testa Arbetsförmedlingens rekryteringsguide. Skriv in vilket yrke och inom vilken kommun du söker personal så får du snabbt koll på arbetsmarknaden och en plan för hur du kan hitta kandidater.

Använd videointervjuer

När det är dags att intervjua dina kandidater kan du använda Arbetsförmedlingens digitala tjänst snabbintervjuer. Det är ett digitalt rekryteringsverktyg med inbyggda HR-funktioner som hjälper dig att snabbt och effektivt möta många kandidater genom videomöten. Samtidigt slipper de sökande långa resor och du kan på ett enkelt och professionellt sätt intervjua kandidater som befinner sig långt bort.