Situationen på arbetsmarknaden har förbättrats med ökad efterfrågan på företagens varor och tjänster och rekordstora anställningsplaner. Men samtidigt saknar en växande andel av de arbetslösa de kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen. Här kan du se framtidsutsikterna för just din bransch.

I Arbetsförmedlingens nya rapport Arbetsmarknadsutsikterna våren 2022 framgår att 45 procent av företagen räknar med en starkare efterfrågeutveckling under det kommande halvåret, jämfört med 38 procent våren 2021. Efterfrågan väntas blir särskilt stark bland verksamheter inom hotell och restaurang, information och kommunikation, samt även personliga och kulturella tjänster. Risken är dock stor att de höga förväntningarna hos företagen inte kan infrias med tanke på inflationens inverkan på hushållens ekonomi och den generella utvecklingen inom svensk ekonomi framöver.

Arbetsförmedlingens efterfrågeindikator pekar nu på en ökad efterfrågan av varor och tjänster.
Rekordstora anställningsplaner
I takt med att efterfrågan på både varor, tjänster och arbetskraft har återhämtat sig i under pandemin har arbetsgivarna successivt börjat återanställa personal. Arbetsförmedlingens enkätundersökning visar att en majoritet av näringsgrenar inom näringslivet rapporterar att man denna vår har fler anställda än för ett år sedan.
Uppgången i antalet anställda är särskilt tydlig inom hotell och restaurang – en näringsgren som drabbades extra hårt av pandemin – samt inom information och kommunikation. Även inhyrd personal har ökat bland de privata arbetsställena jämfört med för ett år sedan, och särskilt mycket inom industrin.
Anställningsplanerna på ett års sikt ligger denna vår på en tydlig nivå över det historiska genomsnittet. Nettotalet över arbetsställen som planerar att utöka sin personalstyrka uppgick till 49 vilket innebär en toppnotering.
Webb-tv: Kunskapsseminarium - Arbetsmarknadsutsikterna
Färre kan ta de lediga jobben
Sammantaget gör Arbetsförmedlingen bedömningen att arbetslösheten kommer att fortsätta minska under prognosperioden som sträcker sig fram till och med 2023, dock i en avtagande takt. Det beror dels på en avmattning i konjunkturen, dels på att en växande andel inskrivna arbetslösa saknar de kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden.
– Det är färre som kan ta de lediga jobben samtidigt som efterfrågan på utbildad arbetskraft är fortsatt stor. Bristen på kompetens är den främsta anledningen till att utvecklingen på arbetsmarknaden och ekonomin i Sverige hämmas, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.
Fyra sätt att rekrytera via Arbetsförmedlingen
Anmäl intresse för att anställa en arbetssökande med ekonomiskt stöd