Så löser du snabbt din sommarbemanning

Publicerad: 2022-03-23

Nu drar det verkligen ihop sig inför sommaren, har du hunnit säkra personalstyrkan än? Om inte är det dags att lägga i en högre växel! Arbetsförmedlingens rekryteringsexpert Ellinor Wassberg tipsar här om hur du snabbt kan fixa bemanningen.

Sommarjobbare på en restaurang.

Utvärdera

Har du varit på jakt efter sommarpersonalen ett tag utan att lyckas hitta den? Fundera på hur du rekryterar och vad som kan ha gjort att du inte nått hela vägen fram. Har du annonserat på rätt ställe? Har du provat Platsbanken, företagets sociala medier och andra jobbsajter? Fundera på om du kan prova någon annan väg eller om du kanske behöver formulera om dig i din annonstext. Beskriver du till exempel jobbet och förmånerna tydligt så att kandidaterna inser vilket bra jobb du erbjuder?

Jobbexpert Ellinor Wassberg

Anpassa dina krav

Går det trögt att hitta personal kan du fundera på om du har ställt för höga krav eller kanske varit otydlig på något sätt. Se över om det går att dra ned något på kraven eller förtydliga din presentation av jobbet.

Planera

Gör en behovsanalys för att veta vad du behöver och identifiera var dina sommarjobbare finns. Räcker det med att annonsera i Platsbanken eller ska du komplettera med andra jobbforum i sociala medier? Kan du söka i företagets eller kanske de anställdas nätverk? Fundera på om du ska lägga ut på företagets sociala mediekanaler att ni söker personal. Kanske har du även andra typer av företagsnätverk där du kan be om hjälp att sprida ordet? Du kan också säga att det är fritt fram för alla på företaget att själva sprida att ni söker personal. Om dina nuvarande medarbetare är nöjda på sin arbetsplats vill de troligen tipsa om den!

Annonsera

Var tydlig med att du annonserar efter sommarpersonal. När du ska skapa din annons i Platsbanken och markerar anställningsform kan du välja sommarjobb/feriejobb så syns din annons där de som söker sommarjobb letar. När du publicerar din annons i Platsbanken kan den även hämtas av andra sajter som Linkedin. Dessutom matchas kompetenserna du söker effektivt mot Arbetsförmedlingens kandidatbank (länk).

Kontakta tidigare vikarier

Kanske har någon som jobbat hos er tidigare somrar avslutat en utbildning och kan tänka sig en sommar till. Det kan även vara en fördel då personen redan är inskolad. Ännu ett tips kan vara att kontakta företag som har säsongsanställda på vintern och se om du kan rekrytera därifrån till sommarsäsongen.

Podd: Så kan du rekrytera säsongsarbetare

Använd videointervjuer

När det är dags att intervjua dina kandidater kan du använda Arbetsförmedlingens digitala tjänst snabbintervjuer. Det är ett digitalt rekryteringsverktyg med inbyggda HR-funktioner som hjälper dig att snabbt och effektivt möta många kandidater genom videomöten. I snabbintervjuer skapar du själv dina intervjutillfällen.

Rekrytera direkt från skolbänken

Missa inte att många nyutbildade är på väg ut i arbetslivet och för dem är ett sommarjobb hett eftertraktat. Med Arbetsförmedlingens digitala tjänst Anställa från utbildning kan du på ett enkelt sätt rekrytera personer som går en arbetsmarknadsutbildning inom din bransch direkt från skolbänken. Du kan se hur många som går utbildningen, när de slutar och kan enkelt lämna en intresseanmälan till utbildningsföretaget. Tänk även på att många potentiella sommarjobbare kan vara på väg ut i arbetslivet från andra utbildningar och lärosäten i vår.

Ducka inte

Lyft fram dina schyssta villkor, den bra arbetsmiljön, kollegorna, förmåner eller spännande arbetsuppgifter i annonsering och presentation av ditt företag. Det är ett bra sätt att få kandidaten att välja ditt företag framför andra vilket också ökar dina möjligheter att kunna välja de kandidater som intresserar dig mest.