Åtta tips för dig som ska rekrytera sommarpersonal

Publicerad: 2022-03-16

Sommaren kan verka långt bort men för dig som behöver rekrytera för den kommande säsongen är den i stort sett redan här.
Arbetsförmedlingens rekryteringsexpert Ellinor Wassberg tipsar här om hur du kan fixa bemanningen.

Naturjobb, restaurang och vårdjobb är vanliga sommarjobb.

Vänta inte

Ett tips är att börja nu, flera andra arbetsgivare har redan satt igång och du vill inte gå miste om de bästa kandidaterna.

Planera

Gör en behovsanalys för att veta vad du behöver och identifiera var dina sommarjobbare finns. Räcker det med att annonsera i Platsbanken eller ska du komplettera med andra jobbforum i sociala medier? Kan du söka i företagets eller kanske de anställdas nätverk?

Ellinor Wassberg, Arbetsförmedlingens jobbexpert

Annonsera

Var tydlig med att du annonserar efter sommarpersonal. När du ska skapa din annons i Platsbanken och markerar anställningsform kan du välja sommarjobb/feriejobb så syns din annons där de som söker sommarjobb letar. När du publicerar din annons i Platsbanken kan den även hämtas av andra sajter som Linkedin. Dessutom matchas kompetenserna du söker effektivt mot Arbetsförmedlingens kandidatbank.

Nätverka

Utöver att annonsera på Platsbanken kan du sprida din annons i ditt nätverk. Mejla, smsa eller använd sociala medier. Skriv ett inlägg på till exempel Facebook eller LinkedIn där du ber dina kontakter dela inlägget och tipsa om bra kandidater. Ditt nätverk kan också vara användbart för att utveckla din verksamhet. Passa på att knyta nya kontakter och även plocka upp gamla. Fler tips om att nätverka kan du få i Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd.

Kontakta tidigare vikarier

Kanske har någon som jobbat hos er tidigare somrar avslutat en utbildning och kan tänka sig en sommar till. Det kan även vara en fördel då personen redan är inskolad. Ännu ett tips kan vara att kontakta företag som har säsongsanställda på vintern och se om du kan rekrytera därifrån till sommarsäsongen.

Podd: Så kan du rekrytera säsongsarbetare

Använd videointervjuer

När det är dags att intervjua dina kandidater kan du använda Arbetsförmedlingens digitala tjänst snabbintervjuer. Det är ett digitalt rekryteringsverktyg med inbyggda HR-funktioner som hjälper dig att snabbt och effektivt möta många kandidater genom videomöten. De sökande slipper också resor samtidigt som det är ett bra sätt att hålla distans under rekryteringsprocessen i pandemitider.

Anpassa dina krav

Går det trögt att hitta personal kan du fundera på om du har ställt för höga krav eller kanske varit otydlig på något sätt. Se över om det går att dra ned något på kraven eller förtydliga din presentation av jobbet.

Ducka inte

Lyft fram dina schyssta villkor, den bra arbetsmiljön, kollegorna, förmåner eller spännande arbetsuppgifter i annonsering och presentation av ditt företag. Det är ett bra sätt att få kandidaten att välja ditt företag framför andra vilket också ökar dina möjligheter att kunna välja de kandidater som intresserar dig mest.