Den 29 september försvinner restriktioner som har lamslagit delar av arbetsmarknaden. Lättnaderna bäddar för ökad konsumtion och fortsatt uppgång i ekonomin. Många branscher har anledning att hurra men även om det går framåt är det också svårt att veta exakt vad som väntar.

Arbetsgivarna räknar med att rekrytera fler det närmaste året, 76 000 färre är arbetslösa augusti i år än året innan. Det finns gott om tecken på att Arbetsmarknaden återhämtar sig efter lättade restriktioner och alltfler är vaccinerade. Och snart försvinner restriktionerna helt.

– Det stärker återhämtningen på arbetsmarknaden ytterligare framförallt bland branscher som var särskilt drabbade av restriktionerna såsom kultur-, hotell och restaurangbranscherna, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Successiv återgång
Inom kort kommer folk som har jobbat hemifrån successivt att återgå till sina arbetsplatser. Teatrar och idrottsanläggningar kan börja fyllas igen. Man skulle kunna tro att allt kommer att återgå till hur det var innan pandemin. Men saker kan också förändras.
– Vi vet ju inte exakt hur olika beteendeförändringar vi har vant oss vid under pandemin påverkar när samhället öppnas upp helt igen, säger Sandra Offesson.
Nya beteenden i arbetslivet kan vara att fler fortsätter att jobba hemifrån några dagar i veckan och äter hemma istället för att luncha på restaurang. En större andel möten och konferenser kanske äger rum digitalt istället vilket kan leda till att pendlande, tjänsteresor och hotellvistelser uteblir.
– Det finns fortfarande en del osäkerheter vilket kan försvåra planeringen för arbetsgivare i de branscherna. Återhämtningen i resebranschen kan ta tid, kanske aldrig kommer tillbaka till nivåerna innan pandemin.
Vilka utmaningar ser du för företag som behöver rekrytera?
– Vissa branscher hade svårt att rekrytera viss kompetens innan pandemin. Dessa kommer troligt att få det svårt även framöver. Dessutom har strukturomvandlingen påskyndats, vilket ökat behovet av kompetenser inom teknik och data.
– Det kan även bli svårt att hitta personal med erfarenhet på kort sikt, exempelvis inom hotell- och restaurang. Fler har påbörjat studier som en konsekvens av pandemin, eller sökt sig till andra branscher.

Tips från Arbetsförmedlingens rekryteringsexpert Ellinor Wassberg
Så kan du rekrytera när det öppnar upp!
- Agera snabbt. Ett sätt att nå ut snabbt till rätt kandidater är att ta reda på var dina potentiella medarbetare rör sig. Finns de på Facebook? Annonsera där! Finns de på Instagram? Prova ett sponsrat inlägg där.
- Hitta kompetensen direkt i skolbänken genom tjänsten Anställ från utbildning. Där kan du hitta och anmäla intresse för blivande talanger på någon av våra hundratals arbetsmarknadsutbildningar till olika bristyrken.
- Sök kompetensen i Europa. Nu när restriktioner lättar och resandet ökar möjligheterna att hitta kompetensen du söker. Genom Eures kan du få hjälp att annonsera och rekrytera inom EU.
- Bredda din rekrytering till fler – upptäck och dra nytta av kompetensen hos personer med funktionsnedsättning. Läs mer om hur du kan få hjälp och anställa med stöd.
- Visa upp vilken bra arbetsplats du erbjuder. Lyft fram fördelarna med bra kollegor, normer och förmåner i annonsen och dialogen med kandidater. Även på platser där du presenterar och profilerar företaget/verksamheten.
- Annonsera i Platsbanken – sveriges största jobbsajt! Du vet väl att din annons kan få stor spridning genom att andra jobbsajter, till exempel LinkedIn, kan plocka upp annonsen via Platsbanken.
- Hitta talangerna i vår kandidatbank, gör sökningar för att hitta kompetensen som passar dina behov.