Rekryteraren: "Sök kandidater är till stor hjälp"

Publicerad: 2021-04-19

Helge Broen, consultant manager på Randstad, letar alltid efter de bästa kompetenserna. Arbetsförmedlingens tjänst Sök kandidater är ett viktigt verktyg i jakten på rätt kandidat.
– Vi hittar många kandidater den vägen, säger han.

Randstad är både ett bemannings- och rekryteringsföretag och har kontor över hela landet. Helge Broen jobbar vid företagets kontor i Falun.

Helge Broen, consultant manager Randstad

– Jag jobbar med kompetens i hela Dalarna, tätt med alla som vill ha ut folk i jobb och dem som behöver bemanna, säger han.

Mycket letande

I Dalarna jobbar de mest med kompetenser inom kontorstjänster, ekonomi, redovisning, administration, HR, växel, reception, fastighetsskötsel, lager och industri. Företaget jobbar med kunder inom stat, kommun och den privata sfären. För att hitta de mest passande kandidaterna till sina kunder blir det mycket letande.

– Jag är alltid ute efter att hitta rätt person till rätt plats, utöver vår egen kandidatbank så tittar jag i så många kanaler och plattformar som jag kan. Arbetsförmedlingens företagsrådgivare i Dalarna har också introducerat Sök kandidater och nu är det ett verktyg som är till stor hjälp i mitt arbete, säger han.

Rekrytera med Sök kandidater

Förfina träfflistan

Som arbetsgivare ger Arbetsförmedlingens kandidatbank, som är kostnadsfri att använda, dig direkt access till drygt 300 000 profiler. I tjänsten kan både arbetssökande, och personer som är intresserade av ett nytt jobb, publicera sin profil och beskriva sina kompetenser för potentiella arbetsgivare. 

– Genom olika smarta filter kan du snabbt se vilka lämpliga kandidater som kan vara intresserade av att jobba hos dig. Du kan t ex filtrera på vilket yrke man kan tänka sig att jobba inom, vad man har för erfarenhet, kompetens, språk, körkort och var man vill jobba eller rentav var man bor. I varje steg i filtreringen ser du hur många kandidater som just nu matchar din sökning, säger Karin Andersson som är produktansvarig för tjänsten på Arbetsförmedlingen.

På så vis kan du snabbt och enkelt komma ned till ett hanterbart urval med tjänsten.

– Jag gillar att man enkelt också kan göra en geografisk sökning för mitt område och få en procentuell matchning på kandidaterna och med mina sökkriterier. Det underlättar såklart sorteringen, säger Helge Broen.

Som användare av Sök kandidater kan du också skapa överblick, göra minnesanteckningar och markera var i processen dina sparade kandidater är.

– Att det är enkelt att mappa de profiler på arbetssökande som kan vara intressanta på ett bra sätt i tjänsten ger en bra överblick på rekryteringsunderlaget, säger Helge Broen.

Bra komplement

Arbetsförmedlingens kandidatbank rymmer hundratusentals arbetssökandes profiler, varav många också har varit arbetslösa en längre tid. Helge Broen berättar att ”Sök kandidater” var ett bra komplement i arbetet när Ranstads initiativ "Randstad Track" med målsättningen att få 500 personer som stod långt från arbetsmarknaden att komma tillbaka till jobb.

– Vi lyckades hjälpa omkring 600 som hade varit långtidsarbetslösa mellan september och mars. När vi söker brett upptäcker vi också många kompetenser hos dem som varit arbetslösa länge. Och kan jag bidra till att någon som stått långt från arbetsmarknaden att få jobb då är jag lycklig, det är det bästa, säger han.