Snabbintervjuer gav lyft i rekryteringen

Publicerad: 2021-03-11

När Gotlandsmässan, en digital rekryteringsmässa, nyligen ägde rum använde Ica Maxi Arbetsförmedlingens rekryteringsverktyg Snabbintervjuer för första gången. Intervjuerna som görs via video var ett effektivt sätt att möta många kandidater under eventet.
– Jag skulle absolut rekommendera fler att använda det, säger Jessica Engström, HR-chef.

Jessica Engström, personalchef på Ica Maxi i VIsby.

Varje sommar tar Gotland emot många turister och besökare till exempelvis sommarstugor och campingplatser. Det skapar ett stort behov för många arbetsgivare att bemanna upp, Ica Maxi Visby är inget undantag. De sökte personal till ett 90-tal sommartjänster inne i butiken och kassorna.

– Vi satt med varsin dator i två konferensrum hela dagen och betade av omkring 35 intervjuer, otroligt värdefullt där telefon ibland gör det svårt att förmedla vem man är, åt båda håll, säger Jessica.

Underlättade sorteringen

Butiken sökte även fler roller med mer specifika kompetenskrav som bagare, kockar och personal till delikatess och catering

– Vi lade upp det så att kandidaterna kunde välja vilka intervjuer de ville anmäla sig till och det underlättade sorteringen när bagerichefen kunde ta hand om de intervjuer som gällde bageriet, kökschefen kockarna och så vidare.

Så funkar snabbintervjuer

I Snabbintervjuer finns också inbyggda HR-funktioner. För att det ska bli lättare att jämföra kandidaterna kan du formulera personlighets- eller kompetensfrågor som alla kandidater svarar på.

–Då kunde vi bocka av ja, nej eller kanske efter hand, det gav oss en bra överblick och underlättade när vi skulle gå vidare med urvalet.

Når fler kandidater

Att snabbintervjuer kan användas på distans är ett stort plus, inte minst nu menar Jessica Engström.

– Det passar bra i pandemitider när vi ska hålla avstånd och inte ska ha några fysiska kontakter. Men det har också ökat vår möjlighet att nå fler personer vilket har blivit mycket värdefullt och ett väldigt roligt tillskott i processen. Det har varit kandidater från fastlandet och ännu längre bort, en kandidat blev intervjuad från Kroatien senast, säger hon

Bra om fler känner till verktyget

Alla Arbetsförmedlingens digitala tjänster är gratis att använda, även Snabbintervjuer.

–Jag visste inte om att det fanns innan Gotlandsmässan och jag tror det är bra om fler känner till det, jag skulle absolut rekommendera fler att använda Snabbintervjuer, säger Jessica Engström.