Bilprovningen anställde Rebecca från arbetsmarknadsutbildning

Publicerad: 2021-02-11

Nelly Lindholm, stationschef på Bilprovningen är lyrisk över sin nya besiktningstekniker Rebecca Edwall.
– Vi hittade henne via en arbetsmarknadsutbildning, säger hon.
För att göra det ännu lättare för dig som arbetsgivare att hitta utbildad personal har Arbetsförmedlingen tagit fram ett nytt digitalt verktyg - Anställa från utbildning.

Bilbrovningen anställde Rebecca Edwall direkt från en arbetsmarknadsutbildning.

Klockan är bara strax efter sju på morgonen men inne på Bilprovningen på Gärdet i Stockholm är arbetet redan i full gång. Besiktningsteknikern Rebecca Edwall håller precis på att hissa upp dagens första bil i lyften samtidigt som hennes kollega vinkar in en annan bil genom porten en bit bort.

Erbjöd jobb under praktiken

Stationschefen Nelly Lindholm följer nöjt medarbetarnas arbete i bilhallen. Hon är glad över att de kunde anställa Rebecca Edwall direkt från arbetsmarknadsutbildningen till besiktningstekniker. Egentligen bestämde Nelly sig för att hon ville anställa Rebecca Edwall redan under hennes praktik.

Nelly Lindholm, Bilprovningen.

– Jag var Rebeccas handledare under praktiken och märkte direkt hennes viljestyrka. Hon hade längre startsträcka än andra som kanske meckat med bilar förut, men hon kämpade på och är nu jätteskicklig,. Det var en lyckad rekrytering. Att hon dessutom är kvinna är ett plus i ett så här mansdominerat yrke, säger Nelly Lindholm.

Anställa från utbildning

Att Rebecca Edwall blev besiktningstekniker är tack vare ett tips från Arbetsförmedlingen.

– Handläggaren föreslog att jag skulle söka en plats på en arbetsmarknadsutbildning till besiktningstekniker eftersom det råder brist på färdigutbildade tekniker och att jag därför skulle ha stor chans att få jobb.

Viktig väg till ett yrke

Arbetsmarknadsutbildningar till besiktningstekniker genomförs kontinuerligt och Bilprovningen har anställt flera deltagare från dessa. Nelly Lindholm är positiv till att den här vägen in i yrket finns för arbetssökande då efterfrågan på utbildade besiktningstekniker är betydligt större än tillgången.

– Vi har ett bra samarbete både med Arbetsförmedlingen och utbildningsanordnarna. När Bilprovningen har rekryteringsbehov kollar vi upp om det är deltagare på utbildningarna som kan vara aktuella för oss. När utbildningsanordnarna har deltagare som behöver praktikplatser kontaktar de oss, säger Nelly Lindholm.

Kan hitta talanger på egen hand

Med verktyget Anställa från utbildning kan du också hitta nya talanger på väg ut i arbetslivet. Arbetsförmedlingen håller i ett antal utbildningar speciellt anpassade för branscher där det finns ett stort behov av arbetskraft. Med några klick kan du där enkelt se vilka arbetsmarknadsutbildningar som pågår, vilka kompetenser deltagarna har och därefter kontakta utbildningsanordnaren direkt.

– Digitala verktyg för att se när utbildningar genomförs är bra då vi i perioder har behov av redan färdigutbildad personal, säger Nelly Lindholm.

Podd: Så funkar Anställa från utbildning

Rebecca Edwall har nu jobbat som besiktningstekniker ett halvår och trivs mycket bra på Bilprovningens station som bemannas av henne själv, ytterligare två besiktningstekniker plus stationschefen.

– Det roligaste med mitt jobb är att jag hela tiden får lära mig nya saker och att jag får träffa så många trevliga kunder. Jag har faktiskt besiktat Zlatans Ferrari. Den var kul att köra och den blev godkänd, säger Rebecca Edwall och skrattar.