Snabbintervjuer löste rekryteringen i vården

Publicerad: 2021-01-28

När Corona omöjliggjorde fysiska anställningsintervjuer vid Region Skånes rekrytering till extratjänster i vården blev situationen kritisk. För att klara rekryteringarna blev lösningen att använda Arbetsförmedlingens tjänst för videointervjuer.

Snabbintervjuer på distans med videomöten löste rekryteringen hos Region Skåne.

Snabbintervjuer med videomöten är ett effektivt sätt att möta kandidater på, enligt Lise-Lott Hassel (t h) HR-ansvarig hos Region Skåne. Foto: Region Skåne © Bengt Flemark.

Samarbetet med Arbetsförmedlingen är en viktig del i Region Skånes rekryteringar till sjukhus och vårdcentraler. Det gäller exempelvis annonsering av lediga tjänster i Platsbanken, stöd av Arbetsförmedlingens företagsrådgivare med urval av kandidater, tillsättning av extratjänster och att arrangera rekryteringsträffar och liknande.

– Vi brukar inleda rekryteringarna med ett informationsmöte i storgrupp och sedan hålla traditionella anställningsintervjuer. Men när vi skulle göra en stor rekrytering till extratjänster under hösten 2020 stoppade restriktionerna detta och vi visste inte hur vi skulle kunna gå vidare, säger Lise-Lott Hassel.

Snabbintervjuer på distans

Lösningen blev Arbetsförmedlingens digitala tjänst Snabbintervjuer som möjliggör intervjuer på distans via videomöten.

– Vilken lättnad för oss att kunna genomföra rekryteringarna trots allt. Arbetsförmedlingen tog fram 300 kandidater ur målgruppen långtidsarbetslösa och nyanlända. Vi intervjuade 140 och anställde sedan 70. Först var vi osäkra på om vi skulle klara av videotekniken men det fungerade fantastiskt bra. Vi fick ett otroligt bra stöd av Arbetsförmedlingens support, säger Lise-Lott Hassel.

Snabbintervjuer

Den kostnadsfria tjänsten från Arbetsförmedlingen verkar nu bli ett återkommande inslag i Region Skånes rekryteringsprocess.

– Snabbintervjuer är ett ypperligt sätt att möta kandidater på och vi kommer absolut att fortsätta använda den tjänsten. En stor fördel är att det är enkelt och går snabbt. Vi kunde genomföra alla dessa intervjuer på bara fem dagar. Dessutom slapp kandidaterna resa till oss, vilket var bra ur smittskyddssynpunkt.

Snabbintervjuer är ett ypperligt sätt att möta kandidater på

Företagsrådgivarna Linda Hagdahl och Mikael Lövden på Arbetsförmedlingen i Malmö var de som hade ansvar för att ta fram kandidater och bistå Region Skåne genom hela rekryteringen till extratjänster. De är båda väldigt glada över att den överhuvudtaget kunde genomföras och att den blev så lyckad.

Mikael Lövdén, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen

– Vi hade skapat ett corona-anpassat upplägg för rekryteringen. Men efter hand insåg vi alla att det inte skulle vara genomförbart och att vi måste tänka om. Linda kläckte då idén om att använda videomöten med snabbintervjuer. Det blev en fullträff, både arbetsgivaren och de arbetssökande vande sig snabbt, säger Mikael Lövden.

Kan intervjua många snabbt

Under uppföljningar med Region Skåne har de båda företagsrådgivarna fått värdefull feedback om framgångsfaktorerna för tjänsten.

Linda Hagdahl, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen

– Den är tidsbesparande, det finns ett smart kösystem som gör att intervjuerna kan genomföras i tät följd. Det betyder att arbetsgivaren hinner intervjua fler och får ett bättre urval. Tjänsten fungerar också bra även vid stora rekryteringar där väldigt många ska intervjuas. Sedan uppskattades stödet från supporten väldigt mycket, säger Linda Hagdahl.