Matprojekt räddade skörden – och skapade jobb

Publicerad: 2020-12-14

Handelsträdgården i Bohuslän hade problem att hitta personal. Hela säsongens arbete och skörd riskerade att gå om intet. Räddningen kom i form av ett nationellt samarbete som syftar till att skapa fler jobb inom livsmedelsbranschen.

Tomatodling i ett växthus och en mörkhårig man i suddig bakgrund. Genom EU-projektet Mer mat – fler jobb hittade Hoffrekullens handelsträdgård sex säsongsanställda.

Foto: Christian Johnsson/Luza studios AB

Ann Eriksson och hennes man Glenn driver Hoffrekullens handelsträdgård i Romelanda, strax utanför Kungälv. På gården, som specialiserar sig på tomater, finns både en grönsaksodling och en gårdsbutik. Under flera år anlitade de säsongsarbetare från Polen och Ukraina för att hjälpa till med skörden.

Men efter flera olika regelförändringar och politiska beslut blev det svårare att anlita utländsk arbetskraft. Hösten 2019 stod Ann och Glenn plötsligt utan arbetskraft inför kommande säsong. Ett dråpslag i en bransch som är beroende av att ha tillräckligt med händer på plats samma tid varje år.

– Våra plantor växer ju oavsett, och vi kan inte klara att ta hand om dem utan extra personal. Då blir våra grönsaker förstörda, säger Ann Eriksson.

Kvinna med blont hår och glasögon vid butikskassa

Ann Eriksson i gårdsbutiken på Hoffrekullens handelsträdgård.

Genom Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, kom de i kontakt med projektet Mer mat – fler jobb, ett EU-finansierat samarbete mellan bland annat LRF, Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen. Projektet erbjuder till exempel företagsanalyser, validering och stöd vid behov av rekrytering till företag som sysslar med matproduktion. Efter bara några dagar kom arbetsförmedlaren Gunilla Borin på besök till Hoffrekullen för att ta reda på mer om vilken kompetens Ann och Glenn sökte.

– Jag och en kollega valde därefter ut ett antal arbetssökande som passade in på kravprofilen. De som var intresserade bjöds in till ett rekryteringsmöte ute på gården, säger Gunilla Borin, som är en av Arbetsförmedlingens 13 regionala rekryterare inom projektet som finns runt om i landet.

Till rekryteringsträffen kom 16 personer, samtliga nyanlända och deltagare i etableringsprogrammet. Ann och Glenn berättade om sitt företag och visade runt de arbetssökande på gården och i växthuset. De genomförde också korta intervjuer med var och en av kandidaterna.

– Vi valde ut sex personer som vi erbjöd jobb och sen anställde via nystartsjobb. Vi är jättenöjda med rekryteringen och hade inte klarat det här själva. Det är Gunilla på Arbetsförmedlingen som har gjort det stora jobbet genom att lotsa oss genom byråkratin, säger Ann Eriksson.

Inför säsongen 2021 har Ann och Glenn erbjudit förlängning till fem av de sex anställda. Den sjätte personen slutade redan i augusti för att studera. Och förutom att skörden räddades har dessa personer fått sin första arbetslivserfarenhet i Sverige.

– De här personerna hade väldigt svårt att få jobb. Nu fick de sitt första jobb, och nu har de bättre chanser om eller när de går vidare till något annat, säger Gunilla Borin.

Behöver du rekrytera? Vänta inte!

Är ditt företag verksamt inom matproduktion och i behov av fler medarbetare? Gå in på matjobb.se/rekrytering och läs mer om hur du kan få stöd genom hela rekryteringsprocessen. Där kan du också anmäla ditt intresse, så blir du kontaktad av någon i projektet.

– För att resultatet ska bli så bra som möjligt är det viktigt att vara ute i god tid. Då har rekryterarna möjlighet att skräddarsy en lösning utifrån ditt behov, och chanserna för att rekryteringen blir lyckad ökar, säger Jannika Nordwall, projektkoordinator på Arbetsförmedlingen.

Mer information om projektet

Mer mat – fler jobb