Björn rekryterade till köket direkt från utbildningen

Publicerad: 2020-11-03

Med den digitala tjänsten ”Anställ från utbildning” är det enkelt och effektivt för fler att hitta kompetens inom bristyrken. När Kunskapsskolan i Borås lite plötsligt behövde rekrytera till köket blev den nya tjänsten lösningen.

Via den digitala tjänsten Anställ från utbildning kunde rektor Björn Nyman på Kunskapsskolan i Borås enkelt rekrytera  Birgitta Persson som gick en arbetsmarknadsutbildning till skolköket.

Via den digitala tjänsten Anställ från utbildning kunde rektor Björn Nyman på Kunskapsskolan i Borås enkelt rekrytera Birgitta Persson som gick en arbetsmarknadsutbildning till skolköket.

I vanliga fall handlar det om att hitta lärare när Kunskapsskolan i Borås behöver rekrytera. Men då och då behövs också kökspersonal.

– Vi har flera matsalar och behöver då och då personal till olika funktioner i köket, jag behövde ett köksbiträde, någon som vet hur matservering går till, kan hygienrutinerna och som är insatt i vilken kost som passar för vem, säger rektor Björn Nyman.

Anställ från utbildning

Hittade utbildningar

Vid det aktuella rekryteringstillfället fick han veta ungefär en månad i förväg att ett köksbiträde behövde vara tjänstledig ett tag framöver. Med mest rutin på att annonsera efter pedagoger och inte så mycket efter bristyrken inom restaurangbranschen surfade Björn Nyman in på Arbetsförmedlingens webbplats.

– Jag klickade runt på sidan som handlade om anställning direkt från utbildningar. Där kunde jag se att det fanns två passande arbetsmarknadsutbildningar i närområdet som såg ut att utbilda till de kompetenser i köket jag letade efter, säger han.

Han kunde också se vilka datum utbildningarna skulle avslutas och därmed vara uppdaterad på när de studerande skulle vara redo att ta klivet in på arbetsmarknaden.

Gör en intresseanmälan

I det digitala verktyget finns också möjligheten att göra en intresseanmälan för att rekrytera från utbildningen.

– Jag fyllde i vad jag var ute efter och fick ganska omgående kontakt med kontaktpersonen hos utbildaren Astar.

På så sätt fick Björn Nyman en fördjupad inblick i vilka kompetensområden som ryms i livsmedel och restaurangutbildningen och kännedom om eleverna. Därtill fick han kontaktuppgifter till tre personer som snart var färdigutbildade.

– Jag bjöd in två elever på besök och intervjuer här på skolan och kunde sedan rekrytera Birgitta till tjänsten, det går jättebra och hon har jobbat här ett tag nu, säger han.

Jag bjöd in två elever på besök och intervjuer

Fånga upp kommande kandidater

Just nu pågår en mängd arbetsmarknadsutbildningar på flertalet platser i landet. Snart finns färdigutbildade personer att anställa med kompetens inom olika bristyrken i branscher som till exempel restaurang, bygg och anläggning, transport, vård och omsorg. Med den digitala tjänsten Anställa från utbildning är det enkelt att på egen hand få en överblick på vilka utbildningar som pågår och komma i kontakt med rätt utbildningsanordnare.

– Om du kan ha ett lite längre perspektiv på några månader så kan du fånga upp kommande kandidater inom bristyrken som har passande kompetens för din verksamhet. Tjänsten är enkel och du behöver ingen arbetsförmedlare för att få hjälp, säger Karin Andersson, produktägare.

Podd: Så funkar anställ från utbildning

Prata med läraren

Med facit i hand är Björn Nyman nöjd med tjänsten.

– Det var bra att man kunde få veta mer och prata med läraren som gav bakgrund och var en pålitlig referens för de nyutbildade. Jag kan mycket väl tänka mig att rekrytera direkt från en utbildning igen om jag behöver göra någon liknande anställning framöver, säger han