Från arbetslös till jobb på tre månader

Publicerad: 2020-02-11

Simon Ghebremichael kom som 17-åring till Sverige under flyktingvågen 2015. Nu jobbar han på McDonalds tack vare en arbetsmarknadsutbildning som kombinerats med språkundervisning och praktik.
– Vi vill spegla samhället, så för oss är det naturligt med mångfald bland medarbetarna, säger Ulrika Andrén, som driver fem McDonaldsrestauranger.

Simon Ghebremichael jobbar i köket på McDonalds..

Det är fredag förmiddag och lugnt inne i McDonalds restaurang i Sundbybergs centrum. Simon Ghebremichael passar på att städa och göra fint innan lunchrusningen drar igång. Det var för ungefär ett år sedan han fick frågan om han var intresserad av att delta i ett så kallat lokalt jobbspår som Arbetsförmedlingen och Stockholms stad drev ihop med restaurangkedjan.

Någon större arbetslivserfarenhet hade han inte hunnit skaffa sig då. Efter ankomsten till Sverige från Eritrea hade han förutom ett kort sommarjobb studerat svenska och gått språkintroduktionsprogrammet, som är en förberedelse inför gymnasiet eller annan utbildning.

Ulrika Andrén driver fem McDonalds.

Lokalt jobbspår

På en informationsträff som han och ett 50-tal arbetssökande bjöds in till mötte han Ulrika Andrén och två av hennes restaurangkollegor som berättade om arbetet på McDonalds och vad jobbspåret gick ut på. Simon var en av totalt 18 deltagare som sedan valdes ut.

– Det var viktigt att man visade respekt för vår kravprofil i urvalsprocessen. Vem som helst kan inte jobba i våra restauranger. Man måste ha en vilja och rätt egenskaper. Att man inte kan svenska spelar inte så stor roll. Jag letade efter personer med energi. Simon var social och trevlig och verkade intresserad, säger hon när vi satt oss för att prata över en kopp kaffe inne i restaurangen.

Jobbspåret inleddes med två veckors förberedande utbildning som följdes av en skräddarsydd arbetsmarknadsutbildning inom service- och försäljning på sju veckor där deltagarna fick lära sig allt från kundbemötande till matsäkerhet. Utbildningen, som även hade inslag från McDonalds eget utbildningsmaterial, kombinerades med studier i svenska och praktik i restaurangerna ett par dagar i veckan.

De flesta fick jobb

Simon var en av 14 deltagare som erbjöds jobb efter att utbildningen avslutats i juni förra året. Tre månader efter det första informationsmötet.

– Det känns jättebra. Allra roligast är det att jobba i köket, säger Simon Ghebremichael som inte bara lärt sig olika arbetsuppgifter i restaurangen utan även utvecklat språket.

I dag arbetar han heltid i restaurangen i Sundbyberg samtidigt som han studerar sfi tre kvällar i veckan. Hans mål är att bli skiftledare i restaurangen, som är snäppet under restaurangchefen.

– Jag tror absolut att han kan nå dit, säger Ulrika Andrén. Många företag hör av sig till oss och frågar hur vi lyckas. Det handlar om attityd och inställning. Genom att lägga ned energi och engagemang så vinner vi tillbaka så mycket i form av lojala medarbetare, tacksamhet och stolthet, säger Ulrika Andrén som tog emot fem personer i sina restauranger varav fyra har fått jobb.

Tillgodoser kompetensbehov

Arbetsförmedlingen och Stockholms stad har tillsammans drivit fyra lokala jobbspår. Förutom McDonalds i samarbete med Ica, Axfood och Hemfrid. Syftet med satsningen är att tillgodose arbetsgivarnas kompetensbehov samtidigt som de ska innebära en effektiv väg till arbete för personer långt från arbetsmarknaden.

Information om lokala jobbspår