Yrkesutbildning lösning för småländska industriföretag

Publicerad: 2019-11-07

Kompetensbrist inom industrin och nyanlända utan jobb. Så ser det ut i småländska Uppvidinge. Men tillverkningsföretagen, Arbetsförmedlingen och Uppvidinge kommun arbetade fram en lyckad lokal lösning för alla inblandade: specialanpassad industriutbildning för SFI-elever.

Bildkollage med Ahmed Ahmed Al Ahmed som efter SFI och en specialanpassad utbildning fick jobb som operatör och Mattias Ekedahl, HR-ansvarig på Profilgruppen

Ahmed Ahmed Al Ahmed kom från SFI till en specialanpassad utbildning och fick sedan jobb som operatör, berättar Mattias Ekedahl, HR-ansvarig Profilgruppen.

Småländska kommunen Uppvidinge är precis så som många föreställer sig Småland: ett dynamiskt näringsliv och många små tillverkningsföretag. Faktum är att över 45 procent av alla jobb i kommunen är industrijobb. Den andelen är mer än 300 procent högre än riksgenomsnittet. Med så många tillverkande företag finns en stor efterfrågan på folk med erfarenhet eller utbildning som gör dem lämpliga för industrijobb. Det är inte helt lätt - ett klassiskt exempel på kompetensbrist.

Anställningsstöd

– Vi får ganska ofta spontansökningar från duktiga personer som vill komma och jobba hos oss. Det är väldigt kul men de har sällan rätt profil, säger Mattias Ekedahl, HR-ansvarig på företaget Profilgruppen

Det är sällan de sökande har rätt profil

Samarbete växte fram

Någonstans ur det här dilemmat växte det fram ett samarbete med Arbetsförmedlingen och kommunen. Tanken var att erbjuda SFI-elever en solid yrkesutbildning som gav dem en knuff in på arbetsmarknaden. Genom att låta det lokala näringslivet vara med och designa utbildningen säkerställdes samtidigt att de fick exakt den kompetens som företagen behövde. För Mattias Ekedahl har det varit viktigt med inflytande över utbildningen. Det har också varit viktigt att kunna välja vem man vill anställa.

– Vi har kunnat se att alla som går den här utbildningen har en hög ambitionsnivå. Dessutom har vi som arbetsgivare kunnat testa kandidaten under sammanlagt tre praktikperioder. Ett lyckat exempel är Ahmed som har fått en anställning här under hösten, säger Mattias Ekedahl.

Från SFI till operatörsjobb

Ahmed Ahmed Al Ahmed som Mattias nämner kom från Syrien för 5 år sedan. Där hade han jobbat som byggnadsarbetare. Efter SFI och den nio månader långa yrkesutbildningen har han nu fått jobb som operatör på företaget Profilgruppen.

Mer information om hur du kan få stöd vid rekrytering

Arbetsförmedlingen hjälper till med rådgivning och ekonomiskt stöd vid mångfaldsrekrytering. Till exempel genom rekryteringsutbildningar löser vi ditt behov i bristyrken.

Anställningsstöd