Snabbintervjuer - enkelt och effektivt

Publicerad: 2019-09-02

Många sökande eller kandidater på annan ort? Nu finns verktyget som hjälper dig att snabbt möta ett större antal sökande och även träffa kandidater på långt avstånd. Snabbintervjuer frigör tid och
underlättar att söka bredare.

Kvinna sitter framför en dator.

Hösten är tiden på året då de allra flesta rekryteringar äger rum. Sverige rivstartar efter sommardvalan och luckor behöver fyllas på landets arbetsplatser. För att ditt företag effektivare och enklare ska hitta rätt personer har Arbetsförmedlingen tagit fram ett nytt rekryteringsverktyg.

– Vi vet att det är många arbetsgivare som har svårt att hitta den kompetens de behöver. De kanske får in fler kandidater än de tänkt sig, för få eller fel kandidater. Därför har vi tagit fram ett videoverktyg som gör det snabbt och enkelt att ha fler intervjuer med många, säger Wendela Engblom, Arbetsförmedlingen.

Träffas via webben

När du har dina kandidater möjliggör verktyget att möta dem via webben. De jobbsökande som anmäler sig till intervju hamnar i en kö och en eller flera rekryterare kan sitta på sin kontorsplats och plocka upp kandidaterna i tur och ordning.

Kör igång snabbintervjuer

– Vi märkte att det händer i snabba intervjuer att det ställs olika frågor till olika personer. Men det finns lite smarta hr-funktioner som ger hjälp till att strukturera upp intervjuerna så att det blir bättre jämförbarhet mellan de olika kandidaterna, säger Wendela Engblom.

Bra när det är snabba puckar

Snabbintervjuer har testats och använts av olika arbetsgivare i olika rekryteringsprocesser.

– Det är snabba puckar inom restaurangvärlden hos oss och vi behöver få in mkt folk under kortare tid. Det gav oss möjlighet att träffa fler personer, en stor fördel. Senast fick vi ett bra urval, bra kanditater, det var ett bra sätt att ha ett första möte, säger Ida Karin rekryteringsansvarig för restaurangpersonal på Ikea i Västerås. Även vid Västerås stad har det varit en Snabbintervjuer gjort stor nytta.

– Det är ett toppenkomplement till vår rekrytering, det går att träffa många på en kortare stund. Inför sommarens rekryteringar har vi också kunnat träffa personer som kanske studerar som inte har möjlighet att komma till Västerås, vi uppfattas också som smidiga för dem, dessutom är det gratis och tekniskt enkelt att tillämpa, säger rekryteringsansvarig på Västerås stad, säger Ann Hagelberg bemanningskonsult på Västerås stad.