Planera nästa års rekryteringar redan nu

Publicerad: 10 december 2020

Nytt år brukar innebära startskottet för nya rekryteringar. Trots pandemin kommer det att vara många arbetsgivare som behöver anställa mer personal efter årsskiftet. Är du en av dem kan det vara en bra idé att förbereda din rekrytering redan nu. Arbetsförmedlingens jobbexpert Ellinor Wassberg tipsar här hur du kan göra för att förbereda och lyckas med din rekrytering.

Rekrytering planeras med post-ti lappar och pc

Nu stundar snart julhelger och många kan få en tid av välbehövlig avkoppling innan ett nytt år med nya utmaningar tar vid. Det är osäkra tider nu och många företagare känner stor oro för hur nästa år kommer att påverka deras verksamheter. Men om vi tittar i backspegeln så vet vi att rekryteringsbehoven brukar vara som störst i början av året då också flest jobb annonseras i Platsbanken. Mycket talar för att även inledningen av 2021 kommer att följa denna trend även om det kommer att variera stort mellan olika branscher.

Ellinor Wassberg

– Ja, ett nytt år innebär att företagen har satt sina nya budgetar och affärsplaner. Då ser de vilka rekryteringsbehov de har och agerar därefter, säger Ellinor Wassberg.

Hur förbereder jag kommande rekryteringar?

– Första steget är att skapa en bra kravprofil. Tänk framtid - vilken kompetens behöver vi nu för att komma framåt? Därefter kan du skapa en annons som sticker ut genom att den är tydlig. När det är dags att intervjua kandidater gäller det att vara objektiv och ställa samma grundfrågor till alla. Om du vill få hjälp att hålla din intervju strukturerad och samtidigt säker i dessa tider vill jag tipsa dig om att intervjua kandidaterna via videoverktyget Snabbintervjuer.

Hur fångar jag kandidaternas intresse för mitt företag?

– Genom att vara tydlig med vad företaget står för. Vad jobbar ni med, och varför brinner ni för just det? Om du redan har medarbetare kan du fråga dem vad de uppskattar med arbetsplatsen. Kanske kommer de på saker som gör er unika inom branschen som du inte har tänkt på. Sedan är det alltid bra att lyfta förmåner samt möjligheter till utveckling och vidareutbildning.

Hur kan Arbetsförmedlingen vara till hjälp i min rekrytering?

– På arbetsformedlingen.se kan du hitta tips och inspiration för din rekrytering, till exempel hur du skapar en bra annons, håller en effektiv intervju och introducerar din nya medarbetare. Du kan också lyssna på Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd eller bolla med vår företagsrådgivare. Välj det sättet som passar dig bäst!

Ellinors rekryteringstips

 • Skapa en bra kravprofil
  Kravprofilen är viktig. Istället för att skriva ”Vi söker en driven person” kan du beskriva det önskvärda beteendet i ett jobbsammanhang, helt utan floskler: ”Vi söker en medarbetare som lägger tid på att följa upp och nå mål.” Det blir tydligare och ökar möjligheten att rätt kandidater känner igen sig i beskrivningen och söker jobbet! Mjuka kompetenser-verktyget hjälper dig.
 • Annonsera i Platsbanken
  Platsbanken är Sveriges största jobbsajt med omkring fem miljoner besök per månad. Som arbetsgivare får du en unik exponering av din annons och precis som med alla Arbetsförmedlingens tjänster kostar det ingenting att annonsera. Platsbanken har många fördelar. När du har en annons får du förslag på kandidater som gjort sig sökbara. Din annons fångas även upp av Linkedin där den blir synlig och sökbar.
 • Nätverka
  Utöver att annonsera på Platsbanken kan du sprida din annons i ditt nätverk. Mejla, smsa eller använd sociala medier. Skriv ett inlägg på till exempel LinkedIn där du ber dina kontakter dela inlägget och tipsa om bra kandidater. Ditt nätverk kan också vara användbart för att utveckla din verksamhet. Passa på att knyta nya kontakter och även plocka upp gamla. Nu är ett perfekt läge att skicka en gott nytt år-hälsning, med förhoppning om samarbete 2021, till personer du vill återknyta kontakten med. Nya kontakter hittar du till exempel i branschgrupper på LinkedIn eller via event hos din arbetsgivarorganisation ifall du är medlem i en sådan. Fler tips om att nätverka kan du få i Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd.
 • Sök kandidater
  Sök i vår kandidatbank när du snabbt vill hitta personal. Du får hjälp att göra ett första urval och kan sedan kontakta arbetssökanden direkt utan mellanhänder, det enda du behöver göra är att skapa ett arbetsgivarkonto och logga in.
 • Planera för videomöten och snabbintervjuer
  Gör dina intervjuer via video. Det går snabbare så då kan du träffa fler intressanta kandidater. Allt för en perfekt match. Innan intervjuerna kan du lägga in intervjufrågor och önskade kompetenser. Sen kan du enkelt dokumentera det som känns viktigt under tiden. Att göra intervjuerna i verktyget är både säkert och effektivt.
 • Anställ från utbildning
  I tjänsten Anställ från utbildning hittar du kandidater som är redo att börja jobba hos dig inom kort. De utbildar sig för fullt och har de kompetenser som efterfrågas allra mest idag. Välj ett yrkesområde för att se alla pågående och kommande arbetsmarknadsutbildningar i landet och ta enkelt kontakt med den aktör som utbildar till kompetenserna som behövs för din verksamhet.