#jobbjustnu ordnade personal till parken

Publicerad: 8 maj 2020

Precis som i alla verksamheter har kommunerna drabbats hårt av coronakrisen med tuffa arbetsförhållanden och stora svårigheter med bemanningen. I Vänersborg var Arbetsförmedlingens snabbrekryteringsstöd #jobbjustnu ett sätt att få personal snabbt.
– Initiativet med hashtaggen är bra, säger Tove Avrin HR-specialist i kommunen.

Parkarbetare som fick jobb via hashtaggen jobbjustnu klipper gräs

Liksom i de flesta organisationer har vardagen förändrats drastiskt i Vänersborgs kommun. Arbetet under krisen är intensivt och kräver snabba beslut för att det ska fungera, berättar Tove Avrin.

Tove Avrin, Vänersborgs kommun

– Vi följer dagligen myndigheternas rekommendationer och fattar beslut därefter. Det gäller exempelvis beslut om besöksförbud, beslut kring anställning, arbetsmiljö och vi har tagit fram rutiner för hemarbete. Vi planerar för större personalbortfall och hur vi kan hantera eventuell oro. Vi har sett över hur vi kan förenkla våra processer så mycket som möjligt för att underlätta för våra verksamheter. Det har bland annat rört lönefrågor, prioriteringsordning för bemanning, utbildningsinsatser och så vidare. Vi jobbar också otroligt mycket med information både internt och externt.

Hur påverkas verksamheten av personalbristen?

– Det är ett tufft och pressat läge men än så länge hanterbart. Det är främst verksamheter inom vård och omsorg som har det extra tufft just nu. Där försöker vi stötta upp så gott det går, säger hon.

Ni rekryterade med hashtaggen #jobbjustnu, hur gick det?

– Det gick bra, vi har än så länge anställt säsongspersonal inom parkenheten och det blir säkert inom fler områden. Den annonsering vi använt #jobbjust nu gäller kommunens övriga verksamheter, utanför vård och omsorg. Det handlar om arbetsuppgifter som måltidsproduktion, lokalvård, transport, parkskötsel bibliotek och administration. Vi söker de som vill göra en samhällsinsats med kort varsel, både för längre och kortare period inom alla dessa verksamheter.

Vad tycker du om initiativet #jobbjustnu?

– Hashtaggen är bra då den ger en utökad spridning. Dessutom förenklar den för arbetssökande att hitta den här typen av jobb. Annonsen ligger fortfarande ute och kommer förlängas löpande så länge pandemin fortlöper. Genom den annonseringen samlar vi in potentiella arbetstagare om behov uppstår.

Hur använder ni Arbetsförmedlingen?

– Vi annonserar ut våra lediga tjänster på Platsbanken och använder en del av de digitala tjänsterna. Jag personligen tar hjälp av prognoser och ser att jag kan ta del av webbinarier och podd. Annonseringen sker direkt genom vårt rekryteringssystem. Men de som rekvirerar pengar och så vidare använder ju även era andra tjänster. Vi är en stor organisation med olika personer som är i kontakt med Arbetsförmedlingen på olika sätt.

Så annonserar du med #jobbjustnu

Skriv in #jobbjustnu i din annonstext om du behöver anställa personal omgående. Då kan tillgängliga kandidater lättare hitta din annons i Platsbanken.

Gå till tjänsten Annonsera

Håll dig uppdaterad