Dina jobb behövs - så fixar du folk fort

Publicerad: 30 april 2020

Arbetsförmedlingen har fått signaler från arbetsgivare inom gröna näringar att behovet av arbetskraft kommer att vara ovanligt stort i år på grund av det oroliga världsläget. Nu vill vi vara med och hjälpa er att hitta arbetskraft på hemmaplan – allt utan en massa mellanhänder!

Säsongen för lantbruk, skogsbruk och trädgård har startat på sina ställen i landet, men med anledning av Covid-19 är det en ny arbetsmarknad att förhålla sig till. Till skillnad från många andra branscher som går på knäna och behöver varsla har i stället gröna näringar ett uppdämt behov av arbetskraft.

Unga och arbetslösa målgrupp

Arbetsförmedlingen vill nu bistå arbetsgivarna ännu mer att hitta ungdomar och arbetslösa i Sverige, som är beredda att hoppa in och därmed säkra skogen och livsmedelsproduktionen.

– Det här är en bra tidpunkt för oss att lyfta gröna näringar. Det handlar inte enkom om coronaviruset utan vi måste oavsett ha mat på borden. Livsmedelsproduktion räknas som en samhällskritisk verksamhet, och därför är det viktigt att visa att vi kan matcha arbetsgivare mot arbetssökande i det här läget, säger Klaes Hallberg, projektledare på Arbetsförmedlingen för projektet Mer mat – fler jobb, en satsning som myndigheten genomför tillsammans med LRF och Livsmedelsföretagen. 

Corona försvårar rekryteringen

Under vanliga förhållanden brukar utländsk arbetskraft stå för en stor del av de gröna säsongsjobben. Men på grund av coronavirusets framfart i världen är sannolikheten stor att arbetsuppgifter som tidigare varit beroende av utländska gästarbetare nu inte kommer att kunna fyllas, om det inte rekryteras inom landet.

Det är många arbetslösa som visat intresse

Bärplockare via Arbetsförmedlingen

Men det finns positiva exempel. För BLT, Blekinge läns tidning, vittnade ett bärföretag i Sölvesborg om att det ett tag såg nattsvart ut, men att läget nu ljusnat betydligt och att det blir svenska jordgubbar i sommar. Det tack vare en kombination av utländsk arbetskraft och att man via Arbetsförmedlingen fått ett antal arbetslösa svenskar knutna till sig.

– Det är många arbetslösa som visat intresse, förklarade odlaren Martin Robertsson för tidningen.

Ökad matproduktion ska ge fler jobb

Mer mat – fler jobb har som syfte att lyfta matproduktionen i landet och därmed också skapa betydligt fler jobb. Genom projektet har Arbetsförmedlingen och den gröna näringen byggt upp ett nära samarbete.

– Vår dialog med LRF är nära och vi pratar dagligdags. Redan när vi startade projektet var detta väldigt angeläget, men nu har också allmänheten vaknat och förstått dess värde. Det har förstärkts den senaste tiden, säger Klaes Hallberg.

Så här fixar du personal snabbt!

Arbetsförmedlingen har verktyg och arbetsmarknadsprogram som gör att du faktiskt redan nu kan sätta i gång och börja med rekryteringen!

 • Snabbintervjuer
  Med snabbintervjuer kan du rekrytera på distans och snabbt intervjua många kandidater. Du får hjälp att strukturera upp och hålla korta videointervjuer som ger dig en bild av kandidaten bakom cv:t.
  Guide - kom igång med snabbintervjuer (pdf) (pdf, 2 MB)
 • Platsbanken och #jobbjustnu
  I Annonsera skapar du snabbt och enkelt annonser för att nå ut till fler med Sveriges största jobbsökarsajt. Behöver du personal omgående har vi #jobbjustnu som är en samlingsplats på Platsbanken där arbetsgivare som har ett akut behov av att rekrytera kan använda.
  Guide - kom igång med annonsering (pdf) (pdf, 2 MB)
 • Hitta rätt kandidat direkt
  Sök kandidater ger dig snabb hjälp att hitta rätt personal. Du får hjälp att göra ett första urval och kan sedan kontakta arbetssökanden direkt utan mellanhänder.
  Guide - kom igång med sök kandidater (pdf) (pdf, 2 MB)


Här finns snabbutbildad personal!

 • Hvilan Utbildning
  Hvilan utbildning erbjuder digitala rekryteringsutbildningar inom gröna näringar på efterfrågan av arbetsgivare. Är du odlare och i behov av personal?
  Hör av dig till: odlare2020@hvilanutbildning.se
 • Mer mat – fler jobb:
  Projektet Mer mat – fler jobb bidrar till en starkare matproduktion i Sverige. Målet är att företag inom hela livsmedelskedjan, från jordbruk till förädling, lättare ska kunna växa och anställa – och därigenom producera mer mat. Projektet erbjuder bland annat hjälp med rekrytering!

Kontaktpersoner för arbetsgivare:
Arbetsförmedlingen: Klaes Hallberg, projektledare Mer mat – fler jobb
010-4871916,
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF: Rebecca Källström, projektchef Mer mat – fler jobb,
070-858 99 48

Presskontakt:
Charlotte Löfgren, pressekreterare Arbetsförmedlingen, 010-486 63 64

Håll dig uppdaterad