Så blir du mer inkluderande i annonsen

Publicerad: 3 december 2019

Allt fler arbetsgivare vill anställa med mångfald, men hur kommer man egentligen igång? Arbetsförmedlingen har tagit fram ”Gör plats-annonsen”, för att göra det lättare för dig att bli mer inkluderande i dina annonser. Målet är att fler med funktionsnedsättningar ska få jobb.

Även om arbetsmarknaden mattats av nu har den varit stark i flera år och många fler har kommit i arbete. Men för personer med funktionsnedsättning har det inte gått att se samma positiva utveckling, trots att många har kompetens som efterfrågas.

Ingen förändring

Sedan 2013 har sysselsättningsgraden ökat i befolkningen, från 76 procent till 81 procent, medan andelen sysselsatta personer med funktionsnedsättning legat still på drygt 60 procent, enligt en färsk rapport från SCB och Arbetsförmedlingen.

– Med Gör plats-annonsen vill vi få arbetsgivarna att tänka till. Behöver medarbetaren verkligen kunna gå för att utföra sina arbetsuppgifter? Utgå inte bara från magkänslan. Genom att ha en öppen syn och leta bredare ökar chansen att du hittar rätt person för jobbet. Särskilt små och medelstora företag har mycket att vinna på det, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Behöver medarbetaren verkligen kunna gå för att utföra uppgifterna?

Hade svårt att hitta personal

Telemarketingföretaget Becksmo kommunikation har anställt fyra personer med funktionsnedsättning. Som nystartad företagare hade Elin Becksmo svårt att hitta personal. Hon såg intresseanmälan för att anställa med stöd på Arbetsförmedlingens sajt och tänkte att det kunde vara ett bra sätt. Helena som har en grav synskada var den första hon anställde. Genom hennes nätverk hittade Elin fler medarbetare som hade det som krävdes för jobbet och som gjorde att företaget kunde växa.

– Som telefonkommunikatör behöver du vara mentalt stark, orka ta ett nej och hålla lågan uppe. Kollegorna med funktionsvariation får oss andra att bli bättre, vi blir mer hänsynstagande, mer inkluderande och det blir en trevligare arbetsplats för alla. Vi har extremt låg sjukfrånvaro vilket är ovanligt i vår bransch, säger Elin Becksmo.

Stäng

Rekryterade fyra med funktionsnedsättning

Becksmo design har byggt ett bra team genom mångfaldsrekrytering.

Så här funkar Gör plats-annonsen

Du som rekryterar fyller i vad det är för arbetsuppgifter som ska utföras och vad som krävs. Verktyget analyserar kravprofilen och ställer frågor som man kanske inte tänkt på (t ex ”måste personen gilla att umgås socialt?”) och kommer med tips och information, till exempel hur Arbetsförmedlingen kan stötta när du anställer någon som behöver anpassningar på arbetsplatsen. När formuläret är ifyllt får du ett förslag på platsannons som kan redigeras, sparas ner och användas i Arbetsförmedlingens platsbank.

Testa att göra en görplats-annons!

Det är som att skriva en till synes vanlig platsannons, med den skillnaden att verktyget kommenterar och ställer frågor som man kanske inte tänkt på. Verktyget kommer sedan med ett textförslag baserat på det arbetsgivaren själv fyllt i och svaren på frågorna.