Säsongsrekrytering - gör som Kolmårdens djurpark

Publicerad: 30 oktober 2019

Kolmårdens djurpark rekryterar inför varje säsong och har flera kreativa lösningar som de vill dela med sig av. Lyssna på vårt poddavsnitt och få nya idéer inför din rekrytering.

Liza Wrangenby och Lisa Ringström på Kolmårdens Djurparks HR-avdelning tipsar om hur de rekryterar inför säsongen. Programledare: Ellinor Wassberg, Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd.

Lyssna på Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd om hur Kolmården rekryterar säsongsarbetare

Videointervju eller telefoni

Det är bra att använda sig av video eller telefonintervjuer för att gallra bort dem som inte har rätt grundkriterier för tjänsten. Speciellt när man ska anställa många som vid säsongsrekrytering.

Servicetest

De allra flesta går vidare till ett servicetest som de gör online. Servicetestet handlar om att se vad personen har för egna idéer och hur de reagerar vid olika situationer som kan uppstå i parken. Det är ett bra sätt att få fram individen och låta dem vara kreativa.

Gruppaudition

Istället för att träffa alla enskilt, samlar vi en grupp på 10 till 12 personer som tillsammans får göra en gruppaudition. Dels för att ge fler personer en chans att visa upp sig själv och även för att se hur de interagerar med andra.

Inga referenser

Vi tar inga referenser utan ser till personen. Vi vill ge alla chansen och vill vara en del av deras framtida cv. Det spelar ingen roll vad de gjort tidigare utan hur de passar för rollen och om de har viljan att jobba hos oss.

Möjlighet att förbereda sig

Vi vill att alla ska få chansen att prata och vara delaktiga när de kommer på audition. Därför får de ett material att jobba utifrån så att de kan förbereda sig vilket underlättar anspänningen. Vi utmanar de som är nervösa att våga och försöker att skapa en trygghet på våra auditions, då många är unga och kanske söker sitt första jobb.