Prioritera mjuka kompetenser och lyckas med rekryteringen

Publicerad: 24 oktober 2019

Chanserna att du hittar rätt person vid en rekrytering är större om du vet vilka mjuka kompetenser som är viktigast för rollen du söker. Vi har ett verktyg som hjälper dig att prioritera de mjuka kompetenserna.

För många arbetsgivare är mjuka kompetenser minst lika viktigt, eller viktigare, än formell så kallad hård kompetens när man rekryterar.

När hårda kompetenser visar på vad du har för utbildning, erfarenhet och kunskap om arbetsuppgifterna, handlar mjuka kompetenser om egenskaper; hur du hanterar vissa situationer och vem du är som medarbetare och kollega.

Vid en rekrytering är det lätt att fastna i träsket av floskler som ”ska kunna ha många bollar i luften”, ”trivas med att jobba i team” och ”kunna hantera stress”. Men om du istället är med konkret med vilka egenskaper du söker är chansen större att rätt person söker jobbet och du kan också ställa de rätta frågorna.

Vårt smarta verktyg hjälper dig

I Linkedins årliga trendrapport från februari 2019 toppade mjuka kompetenser listan över vilka trender som beräknas ha störst inflytande på HR- och rekryteringsbranschens framtid. I rapporten ansåg 92% att mjuka kompetenser är lika viktiga eller viktigare än hårda kompetenser.

Genom att prioritera och svara på frågor i olika kategorier i verktyget Mjuka kompetenser får du som arbetsgivare en tydligare bild om vilka mjuka kompetenser som är viktigast för rollen du söker.

Testa att använda dig av verktyget vid nästa rekrytering. Och gör det gärna tillsammans med en kollega. Kanske tycker ni helt olika? Då behöver ni reda ut det.

Mjuka kompetenser

Användningsområden

I de användningstester som gjorts av Mjuka kompetenser har det varit tydligt att olika arbetsgivare ser olika användningsområden för verktyget. Exempelvis för att få inspiration till annonsskrivande, att förbereda intervjufrågor eller för att utvärdera kandidater i en anställningsprocess.

Oavsett hur du använder tjänsten så är sannolikheten större att du anställer rätt person.