Rekryteringsträff - snabbt och enkelt

Publicerad: 3 september 2019

Det är värdefullt att snabbt och enkelt kunna gå vidare med en kandidat när högen med ansökningar växer. Anordnar du eller deltar i en rekryteringsträff får du inte bara möjlighet att vara effektiv men kan också upptäcka talanger.

Två arbetsförmedlare står på gatan utanför ett kontor.

Erik Rosén och Mikael Lundquist, Arbetsförmedlingen i Jönköping arrangerar rekryteringsträffar åt arbetsgivare som vill ha hjälp med rekrytering.

Egentligen är det ganska enkelt. Arbetsgivare med rekryteringsbehov och arbetssökande bjuds in en vecka i förväg och sammanförs i ett rum under en timme eller mer. Denna fredag på Jobbträffen i källarlokalen på Arbetsförmedlingen i Jönköping presenterar företagen sig, oftast gör de en muntlig presentation, ett kort snack med sin logo på bildskärm i bakgrunden, en del visar en filmsnutt om sin verksamhet. Sen är det speeddating.

Variera i tid

– Det kan vara variera ganska mycket mellan stora arbetsgivare och mindre. När Ikea är här kommer de med rollups, korta filmer och proffsiga genomarbetade presentationer och rekryteringsprocessen, kan ta flera timmar för att det är så många här, säger Mikael Lundquist, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Så kan vi hjälpa dig med en rekryteringsträff

Fem arbetsgivare på plats

Den här sortens träffar äger rum hela tiden runtom i landet, enstaka eller regelbundna som i Jönköping där man nog hållit på allra längst, i tolv år. Idag är fem arbetsgivare på plats, några bemanningsföretag som söker folk till industri, lager och för lokalvård och två budfirmor. Veckan innan fanns ett nittiotal arbetssökande här, nu är det drygt hälften så många.

– Det här är en jättebra grej, säger Bennie Fredriksson, lokal verksamhetschef på Hungrig.se som med cykel och bil budar mat från restauranger till privatpersoner.

Han söker efter studenter och personer som kan jobba deltid och berättar att vid förra veckans träff.

– Jag hade 13 sökande och åtta av dem är anställde och jobbar under den här veckan, jag måste ha folk ute som är ute och rullar hela tiden, säger han.

Lager och industrikompetenser

Emma Nöjd från bemanningsföretaget Onepartnergroup som söker en del kompetenser och till lager och industri har varit här de senaste veckorna.

– Vi är här varje fredag ett tag nu för att fånga upp alla nya som kommer. En del av de arbetssökande har man träffat flera gånger men det dyker också hela tiden upp nya talanger och dem vill man gärna fånga upp, säger hon.

Det finns många fördelar med de snabba träffarna, menar Erik Rosén, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen som tagit på sig konferencier-rollen för dagen.

– Under träffarna blir det här en öppen tillåtande plats för möten, lite mer informell där allt går lite snabbare. Många arbetsgivare kan sitta med högar av ansökningar. Men de snabba och direkt mötena här kan korta ned rekryteringsprocessen rejält. Man kan lätt få en känsla för om man vill gå vidare med personen, och sådana som man kanske hade ratat i pappersansökan kanske man ser och känner vid mötet att det här skulle fungera bra, man ser att de har intresset och viljan, säger han.

Bra samarbete med Arbetsförmedlingen

Vid ett annat bord träffar vi Viktor Kinnander, lokal konsultchef på bemanningsföretaget Manpower. De var på senaste Jobbträffen och har under veckan betat av rekryteringsträffar i Värnamo och Nässjö.

– Det här är ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen för att fånga upp deras olika kandidater. Det kan variera lite i hur bra det går att hitta personer men det går ganska snabbt och lätt se om det finns vilja och driv. Det är också högkonjunktur och att synas för de arbetssökande och visa vilka vi är, det har ett värde i sig, säger han.

Flitigt snackande

Det köas och snackas flitigt under en dryg timme innan större delen av de arbetssökande börjar droppa av arbetsgivarna kan pusta ut lite. Emma Nöjd tycker det har gått bra.

– Vi vill gå vidare med tio personer och vi har en montör för industrijobb som kommer att börja på måndag.

När Erik Rosén och Mikael Lundquist sedvanligt kollar av så vill arbetsgivarna på plats, gå vidare med 30 personer av de närmare 60 besökarna.

– Vi hade kanske ändå väntat oss lite fler arbetssökande, men det är ändå fantastiskt hur det här fungerar gång på gång. Kvittot på det är ju att arbetsgivare och arbetssökande vill komma. Utan dem blir det ju ingenting, säger Mikael Lundquist.

Så gör du för att anordna en rekryteringsträff

  • Anmäl ditt intresse eller ta kontakt med oss direkt.
  • Kontakta oss minst 10 dagar innan rekryteringsträffen ska anordnas.
  • Du väljer om du vill att rekryteringsträffen ska vara öppen för alla eller endast för personer som blivit matchade mot dig i vår kandidatbank.
  • Platsen för träffen väljer du själv. Du kan ha träffen i våra lokaler, men vi kan även hjälpa dig att ordna med lokal på annan ort utan kostnad.
  • Träffen sker ett bestämt datum där du träffar alla sökanden samtidigt och genomför korta intervjuer med alla, liknande en speeddating-träff.
  • Efter träffen kan du antingen få fortsatt hjälp med urval eller själv gå vidare med att kontakta intressanta kandidater.

Håll dig uppdaterad