Fortsatt stark arbetsmarknad även om tillväxten bromsar – så bör du göra om du vill rekrytera

Publicerad: 12 juni 2019

Arbetsgivare vill anställa men bristen på efterfrågad kompetens försvårar tillväxt. Du som företagare kan behöva tänka om och bredda din rekrytering för att växa. Det visar Arbetsförmedlingens senaste arbetsmarknadsprognos.

Under 2019 och 2020 beräknar Arbetsförmedlingen att det skapas 120 000 nya jobb. 9 000 fler jobb än vad prognosen pekade på december 2018.

Samtidigt pekar prognosen, som bygger på intervjuer med 10 500 arbetsgivare, på en fortsatt hög efterfrågan på arbetskraft. Men efterfrågan avtar då toppen på konjunkturen har passerat.

Dessutom är bristen på arbetskraft ett fortsatt hinder för jobbtillväxten i flera regioner och inom ett flertal branscher. Som till exempel välfärdstjänsterna (vård, skola och omsorg etc.) där särskilt mindre kommuner har störst behov. Bland privata arbetsgivare är det svårast att hitta personal inom it.

Det finns flera möjliga förklaringar till denna utveckling. En viktig förklaring är att de arbetssökande i många fall saknar de kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar, vilket innebär att det tar allt längre tid för arbetsgivare att hitta rätt kompetenser för de lediga jobben.

Arbetsmarknadsrapporten 2019 visar att matchningen på arbetsmarknaden försämrades under 2018

Läs hela arbetsmarknadsprognosen här (pdf, 1 MB)

Ligg steget före i din rekrytering

Omvärdera kraven

Har du svårt att hitta nya medarbetare som uppfyller dina krav kan du börja med att se över din kravprofil. Särskilj krav från meriter. Kan du till exempel släppa på språkkraven för tjänsten? Eller i stället anställa personal som avlastar en befintlig medarbetare som i sin tur kan fokusera på sina huvuduppgifter? Vi har anställningsstöd som kan hjälpa dig att anställa mindre erfarna personer till en lägre kostnad.

Kolla om det finns utbildningar

Kolla på vilka arbetsmarknadsutbildningar som finns, kanske något passar för ditt behov. Vi kan även hjälpa till att ordna praktik för personer som fortfarande studerar.

Rekrytera enklare och snabbare med våra digitala tjänster

Nå ut till fler med Sveriges största jobbsöksajt. Tjänsten är helt kostnadsfri och med en annons får du spridning via andra jobbsökarsajter som exempelvis Linkedin.

Sök på yrke och kompetens i Sveriges bredaste kandidatbank. Det är kostnadsfritt och det går snabbt och enkelt hitta de medarbetare du söker.

Funderar du på att anställa din första medarbetare?

Det är ett stort steg att anställa första gången. Kostnaden gör att du kanske tvekar. Men med sänkt arbetsgivaravgift är det lättare att ta steget och få ditt företag att växa.

Håll dig uppdaterad