Vad innebär det att anställa någon som är långt från arbetsmarknaden?

Ibland ser inte kompetensen ut som du först tänkt dig. Ibland hittar du den du söker i rullstol. Ibland pratar personen ett annat språk eller så är det en person som varit arbetslös länge. Det kan ställa dig som arbetsgivare inför nya utmaningar. Men med våra anställningsstöd kan vi hjälpa dig.

Med rätt kompetens får du jobbet gjort

För att du ska hitta den bästa för jobbet är det bra om du får stödet och tiden du behöver. Syftet med Arbetsförmedlingens anställningsstöd är att få fler arbetsgivare att vilja anställa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Då får vi en inkluderande arbetsmarknad och ger också fler människor en ärlig chans.

Stäng

Rådmansö Schakt

Med stöd från Arbetsförmedlingen fick Jeff Rundqvist en chans att jobba på Rådmansö Schakt. Jeff har ADHD och hade tidigare haft svårt att hitta jobb. Matchningen var helt rätt.
– I dag är han en av våra bästa maskinister, säger vd:n Lars-Åke Karlsson.

Vi slåss mot fördomar

Fördomar och okunskap påverkar ibland viljan att anställa människor som står långt från arbetsmarknaden. Många kommer inte ens vidare till en intervju. Arbetslösheten hos personer med funktionsnedsättningar är till exempel betydligt högre än för dem utan. Det vill vi ändra på. Många människor som står långt ifrån arbetsmarknaden har faktiskt den utbildning som efterfrågas. Och dessutom tillför mångfald ett stort värde till vilken arbetsplats som helst.

Stimulerande arbetsklimat för alla

Många som anställt personer med stöd säger att de fått ett mer stimulerande arbetsklimat. Även anställda ställer idag högre krav på sin arbetsgivare för att de vill ha en arbetsplats som präglas av mångfald och inkludering.

Arbetsförmedlingen erbjuder många olika anställningsstöd

Vi erbjuder till exempel anpassningar av arbetsplatsen, stöd av psykologer och subventionerade anställningar.

Här hittar du alla våra stöd

Det här kräver vi av dig som arbetsgivare

  • Du ska registrera skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket, och även vara registrerad i deras arbetsgivarregister.
  • Inte ha näringsförbud eller skatteskulder som lämnats till Kronofogden.
  • Inte ha betydande betalningsanmärkningar.

Vad krävs av dig som söker ett jobb?

Läs gärna på om våra olika stöd om du tror att du är aktuell. Kontakta sedan en arbetsförmedlare.

Bra att veta

Vilket stöd du kan få beror på vilket behov som den arbetssökande har. Tillsammans med dig som arbetsgivare och den arbetssökande tar Arbetsförmedlingens handläggare fram det stöd som passar. Ibland blir matchningen mellan er så bra att ett stöd inte behövs.